Carl I. Hagen trosser FrPs offisielle linje og sier han ville stemt på Sverigedemokraterna, slik situasjonen i Sverige er.

Men han sier også noe annet, som går på paralleller mellom Norge og Sverige: Carl I. Hagen provoseres av måten Jimmie Åkesson behandles på. Han kjenner seg igjen.

– Jeg opplever at Sverigedemokraterna er blitt behandlet på samme måte som jeg og FrP ble behandlet på slutten 1980-tallet, 1990-tallet og langt inn på 2000-tallet. Hvor de andre partiene gjerne vil styre, basert på de stemmene som Sverigedemokraterna får, men de skal ikke snakke med partileder Jimmie Åkesson, sier en engasjert Hagen.

Carl I. taler Frp-ledelsen midt imot – ville stemt på Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna

Norske medier og andre partier behandlet også FrP som en fiende som skulle holdes ute. I Sverige er forholdene enda mer ekstreme, men parallellen er der. Derfor ville Hagen stemt SD.

Det er en ganske sviende kritikk av Siv Jensen, som så sent som for noen dager siden ikke hadde noen mening om SD.

Nestleder Ketil Solvik-Olsen var åpent negativ. Sylvi Listhaug har ikke flagget standpunkt. Det ville være mot de politiske instinkter Hagen viser at han fortsatt har, om hun sa noe like dumt. Men det er vanskelig å kle av partilederen når man sitter så tett på.

Velgerne er imidlertid blitt mer engasjert i Sverige. Det er Jimmie Åkesson mot makta, og hvem er det da folk holder med? The underdog!

Overraskende nok er leder for FpU, Bjørn-Kristian Svendsrud, klar på at FrP ikke skal ha noe med SD å gjøre.

Han støtter FrP-ledelsens syn, som er at den politiske avstanden er for stor mellom de to partiene til at det er aktuelt å invitere Jimmie Åkesson, og at det innledes et samarbeid mellom FrP og SD.

– De fleste jeg prater med i FrP, ønsker ikke noe samarbeid med SD. Jeg tror årsaken til at enkelte i partiet ser til SD nå, er fordi Sverige har hatt en hodeløs innvandringspolitikk over flere år, og det er bare Sverigedemokraterna som har stått for en strengere linje, sier Svendsrud.

FpU-lederen ser ut til å støtte seg på motstandernes fremstilling av SDs historie. Han er kanskje for ung til å huske at FrP ble fremstilt på samme måte?

Ungdomslederen legger større vekt på SDs historie enn Carl I. Hagen.

– Det er problematisk at det er et parti som har røtter i nynazistiske miljøer. Alle skal ha mulighet til å rydde opp i sin egen fortid, og derfor er det bra at SD sier de har nulltoleranse for nynazistiske eller rasistiske synspunkter. Men vi kommer ikke unna at fortiden til FrP og SD er totalt ulike. Det er en feilkobling hvis man mener noe annet. FrP ble stiftet som et parti som skulle kjempe mot statens inngripen i enkeltmenneskers hverdag. SD har nasjonalkonservativ ideologi, sier Svendsrud.

Faktum er at SD aldri vil bli spiselig for eliten i Sverige. I partilederdebatten i går ble det igjen og igjen sagt at Sverige ikke må få en regjering som støtter seg på et brunt parti.

FpU-lederen har ikke ett kritisk ord til en slik fremstilling.

Velgerne er i bevegelse over hele Vest-Europa. Siv Jensen vil gjerne at FrP samarbeider med danske Venstre. Men der er det også full strid mellom en innvandringskritisk fløy og en liberalistisk som mener at folk må få gjøre hva de vil: Gå med nikab og nekte å hilse på motsatt kjønn.

Det er liberalisme i praksis. Tror FrP at en slik politikk vil gå hjem hos deres velgere?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.