Partisekretær Kjersti Stenseng, Arbeiderpartiet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

AP´s partisekretær Kjersti Stenseng er på valgvake hos sitt sosialdemokratiske søsterparti i Sverige. Der klager hun over «rasismen» i det sterkt voksende SD. Carl I. Hagen (FrP) ber henne holde opp.

Det svenske valget er nå i ferd med å bli avgjort. Regjeringspartiet Sosialdemokraterna har på valgkvelden besøk fra Norge, gjennom Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng.

Til VG uttaler hun seg blant annet om den sterke veksten for det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD), ledet av Jimmie Åkesson. Nettopp SD ser ut til å bli en av valgets klare vinnere.

Partiets sterke fremgang gjør at det ligger an til å bli Sveriges nest største parti, etter Sosialdemokraterna.

Hun er bekymret over at Sverigedemokraterna ligger an til å bli nest største parti, skriver VG.

– Det er veldig bekymringsfullt at Sverigedemokraterna kan bli det nest største partiet. Kristdemokraterna og Moderaterna her i Sverige har beveget seg langt ut til høyre og vært med på å legitimere Sverigedemokraterna, sier Stenseng til avisen.

Hun legger til, og finner anledning til å stemple partiet som  «tydelig rasistisk»:

– Det er urovekkende at et parti som er så tydelig rasistisk som Sverigedemokraterna ser ut til å bli det nest størst partiet, sier hun.

Frps partinestor og tidligere partileder i over 20 år, Carl I. Hagen reagerer ifølge VG sterkt på Stensengs uttalelse:

– Nå må man slutte å mase. Det er riktig at Sverigedemokraterna har en bakgrunn som er helt avskyelig, men det har Jimmy Åkesson ryddet opp i, sier Hagen til VG.

Han legger også til at han er glad for de gode resultatene.

– Sverigedemokraterna er det eneste partiet som har skjønt at det må betydelig endring i svensk politikk når det gjelder å bekjempe gjengkriminalitet og begrensning av innvandrer.

Det har fra rødgrønn side vært en valgkamp preget nettopp av å forsøke å klistre flest mulig stygge merkelapper på motstanderne, og da særlig Sverigedemokraterna:

Märta Stenevi, leder for Miljöpartiet, omtalte torsdag den borgerlige blokken for «blåbrune» – med henvisning til Sverigedemokraternas nazistiske røtter, skriver VG.

Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, var ikke fornøyd med denne merkelappen.

– La oss slutte å kalle hverandre nazister, sa Åkesson, og rakte hånden frem til et forsonende håndtrykk – noe han ikke fikk.

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.