AP-leder Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng på Arbeiderpartiets landsmøte i april 2019. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og partisekretær Kjersti Stenseng liker ikke oppropet mot Trond Giskes, som nå er signert av mer enn 120 Ap-politikere fra hele landet. Partisekretær Kjersti Stenseng skriver til TV 2 at partiet helst ville ha sluppet oppropet.

– Jeg skjønner at dette skaper mye debatt og engasjement. Alle kan ytre seg i vårt parti og det skal være takhøyde for det. Jeg hadde helst sett at vi unngikk opprop. Det er sterkt å høre Ellen Reitan og andre beskrive sine opplevelser i partiet. Det er bra at Ellen og andre sier fra, og de skal vite at vi tar det på største alvor. Arbeiderpartiet er et tryggere parti i dag. Jobben er ikke over, men alle skal vite at vi jobber utrettelig for likestilling og mot diskriminering i Arbeiderpartiet, skriver Stenseng til TV 2.

Partileder Jonas Gahr Støre svarer rundt til å begynne med:

– Det er uttrykk for et sterkt engasjement for en sak, som handler om kvinner og menns respekt for å kunne delta i politikk og organisasjonsliv uten krenkelser og trakasseringer. Det er en kamp Arbeiderpartiet fører. Vi har tatt den veldig på alvor gjennom metoo og det har fått konsekvenser. Jeg skjønner det kommer opp når vi får valg rundt personer knyttet til det. Så er det viktig å respektere at det valget tar Trøndelag og de må ta ansvar for hvem de velger, og hvilket ansvar de som velges får. Alle som blir valgt må ta dette på største alvor.

– Bør Trond Giske bli fylkesleder når det er sånne reaksjoner?

– Det er det Trøndelag som avgjør, akkurat slik det er i Vestland når de velger. Det som er skkert er at den som blir valgt er forpliktet av et tydelig regelverk og stort ansvar overfor særlig våre yngre, slik at de er trygge. Det er mitt ansvar å påse at de som har tillitsvalgt følger det.

Men da TV2 spør om hvorfor han ikke vil tilkjennegi sin mening om en sak som krever så sterke reaksjoner, protesterer Støre:

– Jeg har en knallsterk mening på saken, nemlig betydningen av å ha den respekten, at vi har et regelverk som er tydelig, at vi reagerer og stiller opp for varslere. At vi driver forebygging og gir vår ungdom en trygghet, men valget i fylke foretas av det fylke. Det er et stort fylkeslag og valget forplikter.

 

Les også:

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.