Sakset/Fra hofta

Tommy Skjervold, statssekretær i samferdselsdepartementet. Foto: Facebook

Et innlegg av Carl I. Hagen om «klimahysteri» og en uformell meningsmåling skapte stort engasjement og uenighet internt i FrP.

 

Søndag kveld postet Oslo Frp en måling på Facebook hvor de tok videre et innlegg skrevet av tidligere partiformann Carl I. Hagen et døgn tidligere, melder Dagsavisen. Hagen beskriver det som utrolig at Thunberg blir lyttet til som en fremragende klimaforsker samtidig som stadig flere forskere sier det ikke er noen klimakrise.

Problemet for FrP er at mediene fisker i rørt vann: De forsøker å brunbeise stemmer som tar til motmæle mot «klimahysteriet».

Derfor skriver NTB:

Med sammenligning til eventyret om Keiserens nye klær og med henvisning til det sterkt høyreorienterte nettstedet Breitbart, skriver Hagen at «det er til å grine av» alle pengene som blir brukt på klimasaken som i stedet kunne gått til eldreomsorg og helsevesen.

NTB bruker konsekvent slike merkelapper om Breitbart o.l. Det ville vært som om vi konsekvent skulle kalt NTB «sterkt politisk korrekte» eller det «ensidige nyhetsbyrået». Slik ordbruk fra en nyhetsformidler i en nyhetssak er slitsom.

Da Oslo Frp postet innlegget til Hagen videre, la de på en egen uformell meningsmåling hvor leserne enten kunne trykke på knappen «Ja, klimahysteriet er tull!» eller «Nei, jorden brenner opp».

6.600 stemmer er avgitt på målingen, og det var natt til tirsdag lagt igjen over 260 kommentarer og reaksjoner.

Reaksjoner

NTB kan skilte med mange FrP-tillitsvalgte som er fortørnet over innlegget og målingen. Men er de sinte over at noen mener noe annet enn dem? Vi er vant til at meningskonformitet følger klimasaken. Under FN-møtet mandag ble land med divergerende syn, nektet taletid. Flere FrP’ere NTB har snakket med snakker om «mobbing» av Thunberg. Det er ganske langt ute.

Mange er sterkt kritisk til det hele og reagerer på det de omtaler som mobbing av Thunberg. Tommy Skjervold, statssekretær i samferdselsdepartementet og Frps tredjekandidat til bystyret, reagerte med å skrive:

– Hva er dette for noe tull?, rettet til leder Tone Ims Larssen i Oslo Frp.

Kai-Morten Terning er tidligere statssekretær for Frp og tidligere sekretær i byrådet i Oslo. Han omtaler innlegget som flaut.

– Skepsis mot ufornuftige klimatiltak er bra, men dette var flaut å lese. Er personen som har postet dette klar over at Frp sitter i regjering, spør Terning.

Også partiets vararepresentant til Stortinget, Silje Flaten Haugli, omtaler innlegget og avstemmingen som flau.

Ingen tør å si noe?

Man må spørre NTB hvor representativt deres ringerunde er. Var det virkelig ingen frontfigurer som støttet innlegget på prinsipielt grunnlag? Skal alle i FrP mene det sammme?

Dessverre tok Tone Ims Larsen avstand fra innlegget.

Tone Ims Larsen sier til Dagsavisen at innlegget har vært postet uten hennes kjennskap i helgen. Hun svarer at formuleringen om at «klimahysteri er tull» ikke har vært diskutert, og at hun vil ta opp saken internt.

– Jeg ser at det har kommet mange kommentarer og vi kommer til å gjøre noe med det internt. Men det er heller ikke bare klokt å fjerne det når så mange har vært inne og skrevet noe, sier Ims Larssen.

Liberalistisk?

Sentralstyret i FrP avviste fredag et forslag fra Christian Tybring-Gjedde om å endre partiet i nasjonalkonservativ retning. Partiet holder fast ved liberalismen. Men det er en liberalisme som ikke liker motstemmer. Hvor liberal er man egentlig da?

Allerede i 2016 ble Carl I. Hagen irettesatt av partileder Siv Jensen da han hevdet klimaendringene ikke var menneskeskapte. Han fikk klar beskjed om å rette seg etter hva Fremskrittspartiet hadde nedfelt i sitt eget program om den saken.

– Han, som meg, må forholde seg til det som står i Frps program. Vårt program er mer kritisk til disse spørsmålene enn andre partier er, men vi anerkjenner at klimaendringene også er menneskeskapte. Men vi peker også på at det er en del av naturlige variasjoner. Likevel peker vi på at det er fornuftig å kutte CO2-utslippene, uttalte Siv Jensen til Dagens Næringslivden gangen.

Jatter med

FrP er blitt et kjedelig parti. Like kjedelig som Arbeiderpartiet. Klimasaken har tatt en annen dreining. Hovedfeltet har slått inn på en kurs som vil kjøre økonomien i senk. De blir mer og mer ekstreme. Det har åpnet et nytt rom for diskusjon om grønt skifte på et realistisk grunnlag, noe en oljenasjon må holde fast ved.

Klimasaken er blitt mer og mer fanatisme. Rikdommen oljen har skapt gjør de frelste blinde for konsekvensene av deres egen politikk. Det er nok å se på Oslo.

Det er en sammenheng mellom bompengepartiene, vindkraft og det grønne skiftet. Den ligger opp i dagen.

Men FrP-ledelsen ser den ikke.

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!