Siv Jensen har problemer med å kommunisere med velgerne. Hun forsøker, men klarer ikke by på seg selv. Det blir heller til at hun kommuniserer med sine kolleger i andre partier. Det holder ikke i lengden. Men de roser henne for det nå. Bilde fra pressekonferansen torsdag 18. februar. Foto: Lise Åserud/NTB

Politiske kommentatorer overgår hverandre i skamros av Siv Jensen. Det var lite å spore av superlativene da Jensen var partileder. Hvorfor dette omslaget? Kan det være fordi mediene både ønsker å tukte Sylvi Listhaug og demme opp for en avskalling til Demokratene og Partiet de Kristne?

Det er ikke måte på hva kommentatorene får seg til å si:

«Det er en av de mest markante og mest ruvende politikerne i nyere norsk historie som nå er ferdig med sitt mangslungne virke», slår VGs debattredaktør Hans Petter Sjøli fast i en kommentar i egen avis , etter at Siv Jensen torsdag overrasket med å kunngjøre at hun gir seg som FrP-leder. (NTB)

I nyere norsk historie!? Faktum er at Siv Jensen kjørte partiet på grunn. Hun har konsekvent nektet slektskap til de nye konservative strømningene i Europa og USA. Så sent som torsdag benektet Jensen at det var noe slektskap mellom FrP og disse partiene. – FrP er noe helt for seg selv, gjentok Jensen.

Det er selvsagt tøv. Ikke noe parti er uberørt av sin samtid. Jensen har derimot sagt at hun ikke vil ha noe å gjøre med SD eller Dansk Folkeparti. Selv ikke når Dansk Folkeparti lider samme skjebne som FrP – velgerne går til Nye Borgerlige –, tar Jensen signalet. Det vitner om en ytterst sta, døv reaksjon. Når et høyrepopulistisk parti velger å ta avstand fra partier det utvilsomt er ideologisk i slekt med, ber man om en reaksjon fra egne velgere.

Den kom da partiets håp, Sylvi Listhaug, gikk over på Jensens side og sa at ordet nasjonalkonservativ ga henne assosiasjoner til nasjonalsosialisme. Dette var samtidig som Sylvi hadde vært med på å avsette og ekskludere ledelsen for Oslo FrP. Det var derfor en klar melding til velgerne, et veivalg som ikke var til å ta feil av.

Reaksjonen lot ikke vente på seg. FrP sank til 6 prosent. Man kan ikke slå egne velgere i ansiktet og forvente at de skal finne seg i det. Hadde Siv sagt det, ville det blitt skrevet på kontoen for hennes andre dumheter. Men ikke Sylvi.

Journalistene er litt i tvil om hvorvidt de kan stole på den nye Listhaug. Skamrosen av Siv er et signal til Sylvi: Du må oppføre deg for å gjøre deg fortjent.

«For Frp har Jensens tid som leder vært en suksesshistorie. Det er med Siv Jensen som leder at Frp har gjort sitt beste valg noensinne, ikke under forgjengeren Carl I. Hagen. Ved stortingsvalget i 2009 fikk partiet 22,9 prosent», minner politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i Aftenposten om.(NTB)

Marius Takvam i NRK:

Også Takvam er full av lovord om Jensen, og kaller henne «en av de dyktigste politikere i sin generasjon»:

«Man skal ikke snakke med mange i Finansdepartementet, i samarbeidspartier eller med motstandere i opposisjon, for å få tilbakemeldinger om en uvanlig dyktig politiker», skriver han. (NTB)

Dagsnytt viste sin hånd litt for tydelig da de inviterte Per Sandberg til å si at FrP har vært revet mellom en ansvarlig fløy (Siv, Ketil Solvik-Olsen og han selv) og en «destruktiv». Til disse regnet han Sylvi Listhaug!

En bauta

TV 2- kommentator Aslak M. Eriksrud mener Jensen vil bli stående igjen «som en bauta i norsk politisk historie». Han påpeker at vi må tilbake til 1846 for å finne en finansminister som har sittet like lenge, i én sammenhengende periode.

Eriksrud er en av flere kommentatorer som mener Jensen har slitt med å være opposisjonspolitiker mot en regjering hun nettopp var del av.

«Siv Jensen har ikke klart å børste av seg et tykt støvlag med ansvarlighet etter seks år på toppen av Finansdepartementet. Hun var rett og slett ikke hundre prosent troverdig som opposisjonspolitiker», skriver han på TV 2s nettsider.   

NTB

Dagens Næringsliv spekulerer på om FrPs glanstid er over. Men journalistene unngår omhyggelig å omtale de nye konkurrentene til høyre for FrP.

Politisk redaktør Frithjof Jacobsen i Dagens Næringsliv mener at de neste månedene vil avgjøre om Frps tid som et stort og betydningsfullt parti i Norge er forbi.

«Kanskje har Frps til tider skarpslepne og nærmest fullkomne norske politiske populisme gått ut på dato», skriver han, og viser til at partiet er i en av sine dypeste oppslutningskriser. (NTB)

Journalistene vil ikke gi oppmerksomhet til Demokratene og PdK. De må selv bryte lydmuren. Skamrosen av Siv viser at de ser faren og tar den alvorlig.

TV2s Eriksrud tror at Siv forsvinner ut til en internasjonal toppjobb. Dét vil neppe gavne FrP:

Eriksrud i TV 2 skriver at han ikke blir overrasket om den tidligere finansministeren om en tid takker ja til en internasjonal toppjobb.

 

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.