Taliban-krigere i Kabul, Afghanistan, 15. august 2023. Foto: AP Photo/Siddiqullah Alizai

Det islamistiske Taliban-regimet har pågrepet 18 ansatte i en kristen, sveitsisk hjelpeorganisasjon som har arbeidet med å hjelpe befolkningen i landet.

International Assistance Mission (IAM) sier at deres ansatte ble pågrepet i organisasjonens kontor i Ghor-provinsen og fraktet til hovedstaden Kabul. En av dem er en amerikansk ansatt.

Tre av de ansatte ble pågrepet i Ghor 3. september og de resterende 15 fredag 15. september.

NTB-AFP-AP melder om saken.

IAM har vært til stede i Afghanistan siden 1966, og har primært drevet med helsehjelp i landet. I begynnelsen var de spesialisert i synsskader, men har siden utvidet til ulike prosjekter innen helse, etter hvert også utdanning.

Både helsehjelp og utdanning er nærmest akutt mangelvare i det økonomisk og sosialt underutviklede Afghanistan, der det meste bare har utviklet til det verre for befolkningen under det islamistiske Taliban-styret.

Det skal ligge religiøst motiverte grunner bak arrestasjonene.

Lokale medier sier at de 18 ble pågrepet for å ha fremmet kristne verdier.

Organisasjonen IAM har en kristen formålsparagraf, men sier at de respekterer lokal kultur og verdier og ikke bruker hjelpearbeid til å formidle noen religiøse eller politiske synspunkter. Alle ansatte vet at de skal respektere landets lover.

Arrestasjonene vil være lammende for hjelpearbeidet denne organisasjonen har utført, og det tapende part blir først og fremst den  afghanske befolkningen.

Les også: 

Taliban pågrep seks personer for å ha spilt musikk

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.