Senterpartiet, her ved parlamentarisk leder Marit Arnstad, må snart bestemme seg. I lengden går det ikke å være litt gravid. Skal de tute med ulvene i SV, Venstre, Ap og Rødt eller markere avstand? Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix

Senterpartiet er åpen for å se på reglene som kan gi ureturnerbare asylsøkere mulighet til å jobbe.

Men Sp vil ikke gå så langt som SV eller Abid Raja som vil legalisere at alle kan jobbe.

Senterpartiet foreslår torsdag å be regjeringen se på reglene som berører ureturnerbare asylsøkeres mulighet til å jobbe.

Forslaget er brennaktuelt ettersom tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett 19. desember må møte i retten for å ha benyttet ulovlig arbeidskraft. Stålsett har hatt en ureturnerbar asylsøker ansatt hos seg i flere år.

Sp foreslår nå at Stortinget ber regjeringen «gjennomgå forbudet mot midlertidig arbeidstillatelse til ureturnerbare asylsøkere og vurdere en differensiering av regelverket blant annet for statsløse og eldre asylsøkere».

Samtidig tar partiet til orde for å be regjeringen «gjennomføre en levekårsundersøkelse for eldre ureturnerbare asylsøkere». (NTB)

Senterpartiet vil ha en oppmykning, men vil samtidig ikke gi carte blanche.

Forslagene fremmes i forbindelse med behandlingen av kommunalkomiteens budsjett for 2020. I den forbindelse foreslår SV at asylsøkere som ikke kan returneres til hjemlandet, skal få rett til å jobbe. Sps forslag ble vedtatt på gruppemøtet onsdag.

Sps parlamentariske leder Marit Arnstad understreker at partiet er opptatt av å ha kontroll på innvandringen, men samtidig av at de som allerede er i Norge, skal behandles rettferdig.

– Alle endringer som gjøres på innvandringsfeltet, må være gjennomarbeidet og grundig behandlet, sier hun til NTB.

– Å gi generell adgang til midlertidig arbeidstillatelse, slik SV foreslår, er ikke aktuelt for Sp. Det er uklokt å behandle lovendringer over bordet uten ordentlig utredning, understreker Arnstad. (NTB)

Det er ikke lett å forstå hva Arnstad mener med «rettferdig». Men ett kriterium er de som ikke vil samarbeide om retur, og de som ikke kan vende tilbake.

Arnstad minner om at gruppen av ureturnerbare asylsøkere er mangfoldig og både inkluderer folk som ikke vil samarbeide om retur, og asylsøkere som ikke har noe sted å dra.

– Du har også folk i alle aldre. Vi ser derfor at det kan være behov for en differensiering av reglene som gjelder de ureturnerbare asylsøkerne, sier hun.(NTB)

I så fall mener Sp noe ganske annet enn SV og Raja som ønsker å la alle få lov til å arbeide a la Stålsett og Viste.

Venstre-topp Abid Raja har varslet at han vil fremme forslag i Stortinget om å endre loven, slik at man ikke straffes for å ansette ureturnerbare asylsøkere uten arbeidstillatelse.  (..)

Venstre-topp Abid Raja har varslet at han vil fremme forslag i Stortinget om å endre loven, slik at man ikke straffes for å ansette ureturnerbare asylsøkere uten arbeidstillatelse. (NTB)

Raja og SV legger ikke inn noen diffrensiering. Slik at også de som nekter å oppgi identitet får en bakdør til å bli værende i Norge. Det vil være å sabotere hele asylsystemet.

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.