Frankrikes president Emmanuel Macron. Foto: Yoan Valat/Pool Photo via AP

Fransk etterretning mener det ikke er noen tvil om at en IS-gren står bak fredagens Moskva-terror. Dette opplyses av  president Emmanuel Macron.

Ifølge Frankrikes president Emmanuel Macron tyder det aller meste på at det er IS som står bak terrorangrepet mot konsertlokalet i Moskva.

NTB-AFP melder om saken.

Nær 140 mennesker ble drept, og et tilsvarende antall såret i angrepet.

Det er en gren av IS som kalles IS-K, eller ISKP,  som selv hevder å stå bak angrepet, og har dokumentert sine gjerninger med filming mens det pågikk. Gruppen skal ha utspring i Afghanistan.

Samme gruppe har tidligere forsøkt å angripe Frankrike flere ganger, ifølge presidenten.

Også Frankrike har vært involvert i krig mot terrorister i Afghanistan, og har således gitt grupper derfra en grunn til å slå til mot Frankrike.

Macron advarer nå Russland sterkt mot å blande terrorangrepet og Ukraina-krigen i samme kontekst. Det vil være kynisk og kontraproduktivt for Russland, mener Macron.

Russlands president Putin og hans diverse talerør var raskt ute med å beskylde Ukraina for å stå bak angrepet, og påsto i en TV-tale blant annet at terroristene var på vei til Ukraina etter aksjonen.

Dette har han imidlertid fått lite gehør for andre steder enn i egen krets. Det er ikke fremlagt noe som tyder på at dette stemmer, tvert imot svekkes fortellingen av at myndighetene i Belarus har oppgitt at terroristene var på vei dit.

Ukraina benekter enhver befatning med angrepet.

Macron sier at Frankrike har tilbudt russisk etterretningstjeneste å «øke samarbeidet» i forbindelse med angrepet.

Den ytterliggående islamistgruppa IS’ afghanske fløy (ISKP) hevder altså  å stå bak angrepet og begrunner det med at Russland fører krig mot islam.

Omstendighetene omkring terrorangrepet har skapt en del undring.

Fire tungt bevæpnede, ikke-russiske personer kom seg uhindret frem til og inn i et godt bevoktet lokale, midt i et godt bevoktet Moskva sentrum, og kunne gå uhindret omkring i konsertlokalet Crocus mens de og skjøt folk og kastet sprengladninger.

Dette holdt de så på med i over en time før det dukket opp russiske politistyrker. Det hører med i bildet at hovedkvarteret for Russlands hjemlige sikkerhetsstyrker ligger noen hundre meter unna lokalet.

Saken er uansett pinlig for Russlands president, og vitner ikke om særlig imponerende evne til å sørge for for sikkerhet og stabilitet, noe som hele tiden har vært et hovedmoment i hans politiske prosjekt.

Det gjør ikke saken bedre for Putins prestisje at han allerede tidlig i mars ble advart av USA om at et slikt angrep var ventet å finne sted i Moskva i mars. Putin avfeide denne informasjonen som «propaganda».

Fra russisk side jobbes det nå på spreng med å nedtone og tåkelegge nettopp dette momentet i saken.

Det ble raskt arrestert en rekke personer etter angrepet. Fra enkelte hold stilles det spørsmål om det virkelig er de rette gjerningsmenn som er pågrepet, eller om myndighetene bare var svært kvikt ute med å få arrestert noen, for å redde eget ansikt.

En slik skepsis oppstår ikke uten grunn. Basert på tidligere hendelser og historier, er det generelt ingen stor aura av troverdighet knyttet til russiske myndigheters informasjon om slike saker.

Les også: 

IS tar ansvaret for angrepet i Moskva

Bestill fra Document i dag:

Kjøp Jean Amérys bok!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.