I sin første tale etter terrorangrepet på en konserthall ved Moskva varsler president Vladimir Putin at de skyldige vil bli straffet.

NTB-Reuters melder om saken. Ifølge Putin er alle som deltok i terrorangrepet pågrepet. Han lover at de som beordret angrepet, som Putin beskriver som  «en barbarisk terrorhandling,» også skal bli straffet.

Han kunngjorde nye sikkerhetstiltak over hele Russland, og antydet at Ukraina sto bak. Dette til tross for at islamistgruppa IS på sin Telegram-kanal allerede fredag påtok seg skylden. IS skal også ha lagt ut bilder av de antatte terroristene.

Flere vestlige analytikere mener at den afghanske IS-gruppa ISKP står bak terrorangrepet. Det skal også ha vært ISKP USAs ambassade siktet til, da de for noen uker siden advarte mot et mulig terrorangrep i Moskva.

Putin gjentok påstanden om at gjerningsmennene forsøkte å flykte i retning Ukraina. Ifølge Moscow Times sa Putin følgende.

«Jeg taler til dere i dag i forbindelse med den blodige, barbariske terrorhandlingen, hvor ofrene var dusinvis av uskyldige, fredelige mennesker.

Alle de fire gjerningspersonene bak terrorangrepet, som skjøt og drepte mennesker, er pågrepet. De var på vei mot Ukraina hvor de, ifølge foreløpig informasjon, hadde en mulighet til å krysse grensen.

Terrorister, mordere, ikke-mennesker vil møte den lite misunnelige skjebnen av gjengjeldelse og glemsel.»

I tillegg til de fire som mistenkes å ha gjennomført selve angrepet er syv personer pågrepet mistenkt for påvirkning.

Putin erklærte søndag som nasjonal sørgedag til minne om angrepet, der minst 133 mennesker ble drept.

Rådgiver til Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Mykhajlo Podoljak, har avvist de russiske beskyldningene som uholdbare og absurde.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.