Foto: Sergei Vedyashkin / Moscow News Agency via AP / NTB.

Minst tre personer i kamuflasjeuniformer har åpnet ild i et konserthus i det vestlige Moskva. Bygningen evakueres, og det skal ha brutt ut brann. Minst 40 skal være drept.

Terroren skal ha funnet sted i Krasnogorsk, ikke i selve Moskva. På video sees mennesker som ligger skutt og mengden som løper i panikk.

Åstedet for terroren var Crocus City Hall, en stor amfisal. På video sees mennesker som ligger skutt og mengden som løper i panikk.

– Ukjente mennesker åpnet ild i Crocus City Hall. Evakuering er i gang, skriver nyhetsbyrået Tass, og nyhetsbyrået Ria Novosti melder om sårede som følge av ild fra automatgevær.

Videoer i sosiale medier viser kaos og panikk i lokalet og livløse mennesker som ligger strødd i blodpøler utenfor, og avisa Kommersant viser bilde av en stor røyksky over bygningen.

Opprørspoliti og spesialgrupper fra nasjonalgarden er på plass ved konsertlokalet i Krasnogorsk i den vestlige delen av Moskva, som har plass til tusener av mennesker. Et femtitalls ambulanser er også på plass..

Moskvas borgermester bekrefter at det er dødsofre. Det har vært en stor tragedie, og han sender tanker til de pårørende, sier han. NTB-Reuters-AP

The Telegraph siterer John Kirby, som er talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd. Han skal ha sagt følgende til reportere:

«Det er ingen indikasjon på dette tidspunktet på at Ukraina eller ukrainere var involvert i skytingen. Jeg vil avvise enhver tilknytning til Ukraina på dette tidlige tidspunktet.»

Mennesker kryper opp på scenen og bak teppet, men det er uklart om de krabber fordi de er såret eller redde.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB melder at 40 personer er døde og over 100 såret i angrepet. Det ser altså ut til å dreie seg om et svært alvorlig terrorangrep, det verste i Russland på tyve år.

– Hele verden må fordømme denne avskyelige forbrytelsen, sier talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, på Telegram.

Det sees også en stor brann over byen. Mange mennesker skal fortsatt være innesperret i den brennende bygningen.

Skytingen, som kan være et terrorangrep, skjer en måneds tid etter at USAs ambassade advarte om et mulig terrorangrep i Moskva og ba amerikanere holde seg unna steder med mye folk.

Oppdatering:

Gjerningsmenn skal fortsatt være på frifot i Moskva. Dette ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået Interfax.

– Et søk etter kriminelle pågår, og folk blir evakuert fra bygget, melder den russiske nasjonalgarden.

Samtidig beskylder Ukraina Putin for å stå bak angrepet i Moskva.

– Terrorangrepet i Moskva var en planlagt og overlagt provokasjon utført av Russlands hemmelige tjenester på ordre fra Putin, skriver Ukrainas etterretningstjeneste på Telegram.

De hevder at Putin har iscenesatt angrepet for å legitimere en eskalering i krigen mot Ukraina. Men ifølge RT skal flere vitner ha sagt at gjerningspersonene, som de hevder var minst fem menn, snakket arabisk. På russiske sosiale medier spekuleres det vilt om at USA er involvert i terrorangrepet.

Konserten skal ha vært besøkt av mange unge mennesker, og flere barn skal være blant de drepte, ifølge RT. Informasjonen er selvsagt usikker på næværende tidspunkt.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.