Minst 60 er meldt drept og 200 såret, hvorav 60 alvorlig, i terrorangrepet på Crocus City Hill i Moskva fredag kveld. Deler av bygningen brant, og en venter at tapstallet vil stige. IS påtok seg ansvaret, og USA bekreftet at dette er autentisk: at IS har påtatt seg ansvaret.

Spørsmålene er mange. Hvorfor velger IS å angripe et Russland som allerede er i krig?

Men IS er ikke en enhetlig organisasjon. Det kan være mange forklaringer.

Terrorangrep utløser alltid spekulasjoner. 7. mars sendte State Department ut en advarsel om fare for angrep på større forsamlinger i Moskva-området og ba amerikanske borgere ikke delta i store forsamlinger. Nå var det nettopp det som skjedde, og dermed starter spekulasjonene: Hvordan visste USA at noe skulle skje?

Et annet spørsmål var om Ukraina og Russland var involvert som krigførende parter: Ukraina beskyldte Putin for å ha arrangert angrepet selv. Russland beskyldte Ukraina for å stå bak.

Den siste tiden har flere væpnede grupper som utgir seg for russiske i ukrainsk tjeneste, angrepet landsbyer i Bolgorod-regionen, over grensen for Ukraina. Disse utfører rene selvmordsoppdrag. Skulle disse dukke opp i Moskva, ville spillets regler bli drastisk endret.

Men ingenting tyder på det.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.