Skipet «Aquarius» på havnen i Augusta på Sicilia den 30. januar 2018. Foto: Antonio Parrinello / Reuters / Scanpix.

 

Spanias statsminister Pedro Sánchez har gitt klarsignal til at SOS Méditerranée-skipet «Aquarius» med 629 migranter ombord kan gå i havn der til lands, skriver El País. Bakgrunnen for Sánchez’ skal være humanitære årsaker, etter at både Malta og Italia har nektet å ta imot NGO-fartøyet i sine havner.

«Det er vår plikt å hjelpe til med å unngå en humanitær katastrofe og tilby en trygg havn til disse menneskene», sier Pedro Sánchez.

Den spanske avisen, som selv har reporteren Naiara Galarraga Gortázar ombord på «Aquarius», skriver at kapteinen ennå ikke er blitt informert om at skipet kan få legge til i Valencia, men at de fremdeles venter på instruksjoner fra den italienske redningssentralen, som normalt koordinerer trafikken.

Valencias borgermester Joan Ribó hadde allerede tilbudt skipet gjestfrihet på vegne av byen han administrerer. «Vår fremste forpliktelse er å redde menneskeliv», sier han. Også borgermesteren i Barcelona, Ada Colau, hadde gitt uttrykk for det samme.

«Hvis vi tror på Europa, er det på tide å bevise det», sier Colau, som understreker at Spania ikke gjør nok på asylfeltet.

 
 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.