Carola Rackete. Stillbilde: La Repubblica / YouTube.

Kapteinen ombord på «Sea Watch 3», som i øyeblikket ligger utenfor havnen på Lampedusa med 42 migranter ombord, er den 31 år gamle tyskeren Carola Rackete, som har vært aktivist i NGO-en Sea Watch siden 2016.

Ifølge Corriere della Sera er hun utdannet i miljøfag ved Edge Hill University i Lancashire, og dessuten utdannet sjøoffiser. Før hun ble med i Sea Watch, hadde hun vært kaptein på en isbryter i Arktis under ekspedisjonen til et tysk oseanografisk institutt, og aktiv i Greenpeace.

Rackete anklages av sine politiske motstandere for å være en bortskjemt pappajente, og selv gjør hun lite for å avkrefte påstanden idet hun begrunner sitt engasjement for migranter:

Jeg har hatt et enkelt liv. Jeg har kunnet studere ved tre læresteder. Jeg er hvit og tysk, og født i et rikt land med det rette passet. Da jeg ble oppmerksom på alt dette, følte jeg en moralsk forpliktelse: å hjelpe dem som ikke hadde hatt mulighetene jeg hadde.

Slik er det altså at «White man’s burden» fortoner seg i år 2019.

Instinktet er nobelt, men hva om denne hjelpen går på bekostning av bærekraften til samfunnet som var i stand til å gi henne et godt liv? Hvor er takknemligheten hennes til eget land?

«Sea Watch»-kapteinen tenker tilsynelatende heller ikke over at det finnes hundrevis av millioner av mennesker som ikke har de samme mulighetene som migrantene hun hjelper. Ressursene organisasjonen hennes bruker på relativt få mennesker, kunne ha gitt mange flere et bedre liv i landene disse kom fra.

Selv ser hun nesten ut til å søke en slags martyrrolle. Etter at hun onsdag ettermiddag trosset det italienske grensepolitiets ordre om ikke å krysse grensen til italiensk territorialfarvann, risikerer Rackete ifølge La Repubblica opp mot 15 års fengsel dersom hun blir straffeforfulgt av påtalemyndighetene.

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!