I alt ti migranter fra «Open Arms» kastet seg tirsdag formiddag i sjøen utenfor Lampedusa, hvor de begynte å svømme i retning av den italienske øya, som ligger på 7–800 meters avstand fra punktet hvor NGO-skipet ligger for anker.

En mann kastet seg uti først, for deretter å bli plukket opp av vannet av den italienske kystvakten. Fra kystvaktfartøyet kastet han seg siden i vannet igjen i protest mot utsiktene til å bli brakt tilbake til «Open Arms», skriver La Repubblica. Siden fulgte ni andre etter ned i vannet fra det spanske NGO-skipet.

Alle ti er siden blitt brakt til land på Lampedusa, skriver La Repubblica. Bakgrunnen for det er at migrantene har befunnet seg i havsnød i italiensk farvann, og at de således er Italias ansvar etter Hamburg-konvensjonen av 1979.

Man kunne således bevitne et hendelsesforløp der «Open Arms» hadde et redningsfartøy på vannet som ikke tok migrantene med tilbake til NGO-skipet, slik det skjedde første gang migranter kastet seg i vannet, for dermed i praksis å fungere som en slags følgebåt:

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.

Idet migrantene er på avstand fra «Open Arms», kommer et italiensk kystvaktfartøy, som kort tid etterpå henter dem opp av vannet:

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.

Endelig blir migrantene tatt hånd om av helsepersonell idet de blir brakt til land på Lampedusa:

Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / Scanpix.

I mellomtiden har Spania kunngjort at landet sender et fartøy som om tre dager vil være fremme for å hente migrantene til Mallorca. Men om den nye strategien fra migrantene og NGO-en fortsetter å føre frem, spørs det om det blir noen igjen å hente.

 

Støtt Document – ingen andre gir deg denne informasjonen

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂