Utsikt over havnen i Messina på Sicilia. I bakgrunnen det italienske fastlandet. Foto: Intruder1319 / Wikimedia.

Italias regjering har i et dekret signert av fire statsråder slått fast at landet under den pågående epidemien ikke oppfyller Hamburg-konvensjonens betingelser for å være en trygg havn. Utenlandske skip som har gjennomført redningsoperasjoner utenfor den italienske søk- og redningssonen, kan derfor ikke legge til kai i Italia.

Det skriver La Repubblica.

Dekretet, som er undertegnet av utenriksminister Luigi Di Maio, innenriksminister Luciana Lamorgese, samferdselsminister Paola De Micheli og helseminister Roberto Speranza, setter dermed en juridisk bom for NGO-skipet «Alan Kurdi», som i øyeblikket befinner seg i Middelhavet omtrent midtveis mellom Malta og Lampedusa.

Den italienske regjeringen anmoder skipets flaggstat Tyskland om å ta ansvar for situasjonen ombord, og sier seg villig til å yte tyskerne praktisk hjelp – men altså ikke med ilandstigning i Italia.

En mulighet som undersøkes, er å overføre migrantene til et Røde Kors-skip, og la dem gjennomføre karantenen der.

Dersom denne planen realiseres, kan migrantene forventes igjen å bli en varm politisk potet 14 dager senere.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.