Igjen får det norske redningsfartøyet Ocean Viking legge til kai i Italia med 113 mennesker som er plukket opp utenfor Libya. NTB kvitterer med å kalle Giorgia Melonis regjering for «ytterliggående».

Italia vil ikke at Norge skal drive humanitær innsats på italienske skattebetaleres bekostning. Meloni mener Norge selv bør ta ansvaret for de man plukker opp. Norge vil gjerne ha æren, men lar andre ta kostnaden.

Ocean Viking blir operert av den franske hjelpeorganisasjonen SOS Méditerranée. De bekrefter at italienske myndigheter har gitt skipet tillatelse til å gå til kai i Ravenna nordøst i Italia. Seilasen dit vil trolig ta fire dager.

Ocean Viking var i november gjenstand for strid mellom Italia og Frankrike. Italias nye ytterliggående høyreregjering ledet av statsminister Giorgia Meloni nektet da skipet å legge til kai med 230 flyktninger og migranter om bord.

Etter uker om bord i Ocean Viking fikk de 230 til slutt gå i land i Frankrike.

Hva som har fått myndighetene til å være mer ettergivende vites ikke. Om det er temporært eller varig. Trafikken mot Europa er snart på nivå med 2015 og noen politisk løsning er ikke i sikte.

Faktum er at ingen land i EU ønsker migrantene velkommen. Det er et pliktløp og det vet Norge.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.