54 migranter som forsøkte å ta seg over Gibraltarstredet, er plukket opp av spansk kystvakt. Stadig flere reiser nå til Europa via Spania for å unngå Libya.

Blant de 54 migrantene som forsøkte å ta seg til Spania fra Marokko i en liten båt, var det en gravid kvinne. De ble plukket opp åtte kilometer sør for den spanske byen Cádiz tidlig søndag morgen.

Migrantene er de siste i en stadig økende strøm som forsøker å unngå det konfliktherjede Libya, ved å ta seg over Middelhavet til Europa via Spania.

Bare siden onsdag er åtte båter med til sammen 380 migranter plukket opp i havet mellom det sørøstlige Spania og Marokko, og i forrige uke kantret en gummibåt med 52 migranter om bord. Bare tre ble berget i live.

Farlig havområde
– Vi er bekymret fordi vi ser økende tall som er mye større enn vi har sett på flere år. Det er et farlig havområde med sterk strøm, sier talsmann for SOS Rasisme i Spania, Mikel Araguas.

Ruta til Italia er fortsatt den mest brukte. Italia har tatt imot 85.000 av de rundt 100.000 migrantene som har kommet til Europa i år, ifølge Den internasjonale migrantorganisasjonen IOM.

Men stadig flere kommer seg nå over til Spania. Fra januar til juni ble 6.400 migranter hentet opp fra sjøen mellom Algerie, Marokko og Spania. I hele 2016 var tallet 8.100.

Det store flertallet av migranter som ankommer Europa for tiden, er folk fra Afrika sør for Sahara som rømmer fra håpløse levekår på leting etter et bedre liv i Europa. Men de fleste av dem har ikke rett til asyl og risikerer å bli sendt hjem igjen.

Mer risikabelt
Hittil har de reist over Sahara-ørkenen til Libya der de håper å komme seg med båt til Italia. Men ryktene har nådd fram til potensielle migranter om at ruta via Libya er blitt mer risikabel, sier Helena Malena Garzon i den spanske hjelpeorganisasjonen Caminando Fronteras.

Mange migranter har kommet med dramatiske beretninger om brutal mishandling i Libya, som har vært preget av kaos, anarki og indre strid siden Muammar Gaddafi ble styrtet i 2011.

Noen har fortalt om å bli solgt på regelrette slavemarkeder, ifølge IOM, mens Amnesty kan fortelle om migranter som er blitt torturert og fengslet. UNHCR melder om desperate forhold i de libyske flyktningleirene.

Å ta seg til Europa via Spania, er en rute som i tillegg innebærer en kortere sjøreise.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂