Nytt

Spania har erstattet Italia som hovedporten inn til EU for migranter, ifølge IOM. Tirsdag plukket spansk redningstjeneste opp over 300 mennesker i Middelhavet.

Fra starten av året til 15. juni kom det 18.016 migranter og flyktninger til Spania, sammenlignet med 16.455 til Italia og 14.678 til Hellas, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

I Spania har antallet nær tredoblet seg sammenlignet med samme periode i fjor, mens antallet i Italia har gått ned med hele 80 prosent. I Hellas er det en økning på 50 prosent sammenlignet med samme periode i 2017.

Så sent som tirsdag opplyste den spanske redningstjenesten at ytterligere 328 personer er plukket opp fra sjøen. 82 personer ble funnet i en båt som hadde satt ut fra Marokko, og som forsøkte å manøvrere i de sterke strømmene i Gibraltarstredet.

Lenger øst i Middelhavet kom redningstjenesten andre fartøyer, med 189 mennesker om bord, til unnsetning. I tillegg tok spanske soldater hånd om en gruppe på 57 migranter som kom i land på den lille øya Alboran vest i Middelhavet.

I Italia sammenfaller nedgangen i antallet migranter og flyktninger med at landet nå har en mer innvandringskritisk regjering. Italias statsminister Giuseppe Conte har krevd at de andre stats- og regjeringssjefene i EU innfrir løftet fra toppmøtet i juni om å dele på migrasjonsbyrden.