Migranter vinker etter å ha gått i land på havnen i Catania den 26. august 2018. Foto: Antonio Parrinello / Reuters / Scanpix.

Den 26. august fikk 137 migranter gå i land på Sicilia etter å ha befunnet seg ombord på det italienske kystvaktskipet «Diciotti» i ti dager, mens det pågikk en politisk og rettslig dragkamp om ansvaret for dem.

I tråd med den nye innvandringspolitikken hadde innenriksminister Matteo Salvini opprinnelig nektet migrantene å gå i land i Italia, for siden å gi etter da påtalemyndigheten innledet etterforskning av ham for frihetsberøvelse, ulovlig arrest og maktmisbruk.

Enden på den visa ble at Albania og Irland lovet å ta imot 20 migranter hver, mens biskopene i Den katolske kirken tok ansvaret for de ca. 100 resterende, de fleste av dem eritreere.

Migrantene som kirken skulle ta seg av, hadde ikke oppholdt seg lenge i Italia innen de begynte å fordufte. De seks første forsvant den 31. august, melder det italienske nyhetsbyrået AGI.

I alt er minst 50 av migrantene, som var blitt innkvartert i et senter tilhørende kirken i Rocca di Papa ikke langt fra Roma, sporløst forsvunnet, melder La Repubblica onsdag.

Matteo Salvini harselerer over forsvinningene. «Migrantene hadde så stort behov for beskyttelse, kost og losji at de bestemte seg for å forsvinne», kommenterer innenriksministeren. Dette er den ørtende bekreftelsen på at de ikke rømmer fra krig eller sult, ilandstigningene må reduseres til null, legger han til.

Personene som er forsvunnet, hadde begrenset seg til å «vise interesse for å formalisere asylsøknaden». Av samtlige ble det tatt fotografier og fingeravtrykk, som er lagt inn i et europeisk digitalt system.

Personene det handler om, har bevegelsesfrihet og er ikke gjenstand for statens overvåkning, kommenterer det italienske innenriksdepartementet.

«De har dratt sin vei frivillig, de har ikke rømt», presiserer lederen for Caritas i Italia, don Francesco Soddu. «Man rømmer hvis man er innesperret, og det er ikke tilfellet her. Man vet at ingen ønsker å bli igjen i Italia.»

Stort klarere kan det vanskelig illustreres hvilken farse den europeiske asylpolitikken er.

 

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.