NGO-skipet «Mare Go». Foto: Mare Go / Twitter.

De tyske NGO-ene Mare Go og Sea Eye utfordrer autoriteten til italiensk lov etter at Italia har tatt to migrant­skip i arrest for brudd på reglene for rednings­operasjoner til havs som trådte i kraft ved årsskiftet.

«Mare Go» ble fredag tatt i tjue dagers arrest i havnen på Lampedusa og ilagt en bot på 3300 euro, etter at mannskapet ombord hadde trosset Italias pålegg om å bringe 30 migranter som skipet hadde plukket opp utenfor kysten av Tunisia, til Trapani på Sicilia. Etter egen beslutning valgte de i stedet å ta dem med til den lille italienske øya ikke langt fra det nordafrikanske landet.

NGO-en hadde bedt Italia om en trygg og fått den på Sicilia, men fordi «besetningen var sliten» bestemt den seg altså egenrådig for å dra til nærmeste italienske havn, skriver Francesca Galici, som dekker migrasjonen i Middelhavet for Il Giornale.

I en meddelelse fra Mare Go heter det at «personer som reddes til havs må bringes til nærmeste sikre sted», og at den «aldri vil adlyde post-fascistene», en vanlig venstreradikal karakteristikk av Italias regjering, «særlig hvis de prøver å få folk til å drukne til havs».

NGO-en forsikrer at den vil gjenoppta virksomheten utenfor kysten av Tunisia så snart «Mare Go» slipper fri fra arrest.

NGO-skipet «Sea Eye 4». Foto: Sea Eye / Twitter.

Også skipet «Sea-Eye 4», som tilhører den tyske NGO-en Sea Eye, ble i forrige uke tatt i arrest for brudd på italienske regler, skriver Galici i Il Giornale.

Skipet hadde i tråd med italienske myndigheters anvisning lagt til kai i Ortona på adriaterhavsysten av Italias fastland etter å ha plukket opp migranter, men tok deretter i strid med reglene en omvei med sikte på å gjennomføre en redningsoperasjon til, der den italienske kystvakten allerede hadde grepet inn.

Sea Eye ber nå myndighetene i hjemlandet om at de skal ta stilling mot Italia i den tyske NGO-ens favør. I et intervju med Neue Osnabruecker Zeitung sier Sea Eyes president Gordon Isler:

«Jeg forventer at det tyske utenriksdepartementet og Tysklands regjering bestemmer seg for å gå imot Italia og støtte oss.»

NGO-en ber dermed Tyskland om å utfordre Italias suverenitet, skriver Il Giornale.

To representanter for Det demokratiske partiet (PD) i Italia gir den tyske NGO-en moralsk støtte.

«Denne regjeringen kriminaliserer og straffer folk som redder liv. Vi uttrykker vår solidaritet med mannskapet på Sea-Eye», sier Claudio Mastrangelo, som har verv i PDs nasjonale ledelse, og Saverio Gileno, som tilhører partisekretariatet i regionen Abruzzo, der Ortona ligger.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.