NTB

Italias statsminister Giorgia Meloni raser over å ha blitt utestengt fra forhandlingene om EUs toppjobber.

Sin vane tro samlet statssjefer fra de tre partigruppene i sentrum – konservative Europeisk folkeparti (EPP), sosialdemokratiske S & D og liberale Renew – seg tirsdag for å skru sammen lista over hvem som skal få topposisjonene i EU de neste fem årene.

Den endte som kjent med Ursula von der Leyen (EPP) som EU-kommisjonens president, Antonio Costa (S & D) som EU-president og Kaja Kallas (Renew) som EUs utenrikssjef.

Tysklands statsminister Olaf Scholz bekreftet onsdag avtalen. Lista skal etter planen spikres på EU-toppmøtet som starter torsdag.

ECR tredje størst

Det ingen ser ut til å ha tatt i betraktning, er at Renew ikke lenger er den tredje største partigruppe.

De er blitt kraftig forbigått av EU-skeptiske Europeiske konservative og reformister (ECR) på ytre høyre flanke, der Meloni og hennes parti Italias brødre nå har styringen.

Hun har fått betydelig mer makt etter EU-valget og omtales nå som EUs «kingmaker».

Meloni mener at ECRs nye styrke må reflekteres i unionens lederskap. Det som har skjedd, er «surrealistisk», mener hun.

– Surrealistisk prinsipp

– Dette samsvarer ikke med det Europas velgere har sagt med stemmeseddelen sin, raste hun i en tale til EU-parlamentet onsdag, skriver Reuters.

– Jeg er imot dem som tror at innbyggerne ikke er voksne nok til å ta spesielle avgjørelser, og at oligarkiet er den eneste akseptable formen for demokrati, sa hun videre, ifølge AFP.

– Jeg har slåss mot dette surrealistiske prinsippet i Italia, og jeg har til hensikt å bekjempe det i Europa også, sier den italienske statsministeren.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.