EPP-gruppens leder Manfred Weber taler til EU-parlamentet i Strasbourg den 17. januar 2024. Foto: Jean-Francois Badias / AP / NTB.

Partigruppene som utgjør flertallet i EU-parlamentet, har besluttet å utelukke medlemmer av Patrioter for Europa (PfE) fra toppverv i komiteene.

«De som er imot det europeiske prosjektet, kan ikke representere parlamentet», sier Manfred Weber, lederen for EPP-gruppen av nominelt konservative partier i Europa, ifølge Eunews.

Da han ankom gruppemøtet, etterlot EPP-leder Manfred Weber ingen tvil om at patriotene var utelukket fra komitéverv. «Det er klart at alle som er valgt av Europas folk, må ha mulighet til å arbeide her i EU-parlamentet som folkevalgt medlem», sa Weber. «Et annet spørsmål er imidlertid hvem som representerer institusjonene, og de som går imot det europeiske prosjektet og institusjonene, som Viktor Orban, som offentlig har sagt at han ønsker å avvikle EU-parlamentet, kan ikke representere EU-parlamentet som institusjon.»

Gruppen som nylig ble startet på initiativ fra blant andre Ungarns statsminister Viktor Orbán og konstituerte seg i forgårs, var tiltenkt formannskapet i transportkomiteen og kulturkomiteen, men nå går disse vervene til flertallsgruppene i stedet.

Ifølge avtalen – som plenumsmøtet i Strasbourg neste onsdag må bekrefte – vil EPP få formannskapet i komiteene for industri og energi (ITRE), utenrikssaker (AFET), landbruk (AGRI), budsjettkontroll (CONT), FUSP (PECH) og konstitusjonelle saker (AFCO).

Sosialistene ville få porteføljene miljø (ENVI), handel (INTA), regional utvikling (REGI), økonomiske og monetære saker (ECON) samt kvinners rettigheter og likestilling (FEMM).

De liberale i Renew vil bli tildelt komiteene for utvikling (DEVE), juridiske saker (JURI) og forsvar (SEDE), De grønne komiteen for det indre marked (IMCO) og menneskerettigheter (DROI), og Venstre komiteen for arbeid (EMPL).

Europeiske konservative og reformister (ECR) beholder formannskapet i budsjettkomiteen (BUDG), men på grunn av skepsis til gruppen som ledes av Giorgia Meloni, er det er et åpent spørsmål om den beholder borgerrettighets- og justiskomiteen (LIBE).

Beslutningen sies å avhenge av «politisk hensiktsmessighet», hvilket betyr at det hestehandles om den politiske støtten fra ECR til toppledelsen i EU, fremfor alt kommisjonspresidenten.

 

Kjøp Totalitarismens psykologi her! Kjøp eboken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.