Stillbilde: Fratelli d’Italia / YouTube.

Giorgia Meloni gjorde lørdag sin første offentlige opptreden etter valgseieren forrige helg med en tale i Milano under et arrangement av Coldiretti, som er Italias største landbruksorganisasjon, med 1,6 millioner medlemmer.

Fratelli d’Italias (FdI) leder, som ifølge RAI News fikk en varm velkomst av publikum, forsikret at hun har til hensikt å ta raskt fatt på Italias problemer «hvis hun får i oppgave å regjere».

Utgangspunktet for regjeringens arbeid må være å finne felles løsninger i forsvaret av nasjonale interesser, sa Meloni, som alle forventer vil få regjeringsoppdraget når det nye parlamentet blir operativt.

Forsvaret av nasjonale interesser betyr ikke at man ser negativt på andre, men positivt på seg selv, sa Meloni.

Det mest presserende problemet i øyeblikket er energikrisen, sa FdI-lederen, og opplyste at hun allerede er i kontakt med den avtroppende regjeringen, som befinner seg midt i en prosess om energisaker med EU. Det største problemet med energimarkedet i øyeblikket er spekulasjonen, sa Meloni, og gjentok med det noe også avtroppende energiminister Roberto Cingolani lenge har hevdet.

Prinsippet for den neste regjeringens økonomiske politikk blir å «ikke forstyrre» det fungerende næringslivet. Dette landets rikdom er bedriftene og arbeiderne deres, fastslo Meloni. Vi kommer ikke til å kjøre bare vårt eget løp, men involvere alle som berøres av landets problemer, la hun til.

Når det gjaldt spørsmål om bærekraft, sa Meloni at «vi vil forsvare miljøet med mennesket i», en formulering som ikke peker i retning av en klimapolitikk som tvinger mennesker til å gjøre store forsakelser.

FdI-lederen har holdt en forholdsvis lav institusjonell profil etter valgseieren, og avventer de formelle prosessene som må skje før hun kan flytte inn i Chigi-palasset.

Det nyvalgte parlamentet i Italia trer sammen for første gang den 13. oktober. Det første de to kamrene må gjøre, er å velge sine respektive presidentskap. Når det er gjort, vil republikkens president Sergio Mattarella konsultere med presidentene i Senatet og Deputertkammeret om hvem som skal gis i oppdrag å danne regjering.

Den prosessen kan vanskelig ende med noe annet enn at Mattarella gir regjeringsoppdraget til Meloni, noe som kan ventes å skje mot slutten av oktober.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.