Matteo Salvini, Silvio Berlusconi og Giorgia Meloni sammen med Forza Italias Maurizio Lupi under et valgkamparrangement i Roma den 22. september 2022. Foto: Roberto Monaldo / LaPresse via AP / NTB.

En tidlig prognose for mandat­fordelingen i det italienske parlamentets to kamre som Opinio har utarbeidet for RAI, viser at høyre­alliansen får flertall både i Deputert­kammeret og Senatet etter søndagens valg.

I Deputertkammeret, som har 400 representanter, får alliansen bestående av Fratelli d’Italia (FdI), Lega og Forza Italia (FI) ifølge prognosen mellom 227 og 257 plasser. Venstrealliansen med Partito Democratico (PD) i spissen får 78–98 plasser, og Femstjerners­bevegelsen (M5S) 36–56 plasser.

For Senatets vedkommende, der det er 200 representanter, får høyresiden ifølge prognosen mellom 111 og 131 plasser.

Mer nøyaktige prognoser vil foreligge om ikke lenge. Men slik det ser ut i øyeblikket, vil høyresiden vinne en komfortabel seier.

FdI, Lega og FI kan få mer enn halvparten av mandatene med mindre enn halvparten av stemmene fordi valgordningens blanding av enmanns- og flermannskretser gir de største partiene en fordel.

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.