Angela Merkel under et valgkampmøte i Fulda, Hessen, den 25. oktober 2018. Foto: Ralph Orlowski / Reuters / Scanpix.

Det går mot et nytt braknederlag i det tyske delstatsvalget, denne gangen i Hessen, for statsminister Angela Merkels konservative koalisjonspartnere.

Meningsmålinger viser at Merkels CDU kun har 26 prosent oppslutning i delstaten, ned fra 38 prosent i 2013. Volker Bouffier, som har ledet CDUs delstatsregjering i Hessen, sitter stadig mer utrygt.

CDU kan ha hvilt på laurbærene altfor lenge, slår delstatshovedstadens avis Wiesbadener Kurier fast.

Merkels alliansepartner sosialdemokratene SPD fikk sin oppslutning halvert i katastrofevalget i Bayern. Et nytt nederlag i søndagens valg i Hessen kan gjenopplive kreftene i partiet som ønsker å forlate Merkels koalisjon. Merkel blir i så fall nødt til å enten danne en mindretallsregjering eller godta tidligvalg.

– Det har helt siden begynnelsen vært tydelig for våre medlemmer at vi ikke kan forbli i alliansen til en hver pris, sier fungerende formann Ralf Stegner i SPD til Die Welt.

Småpartiene vokser
Merkels strategi om å regjere gjennom kompromiss har mistet sin sjarm og hennes vedvarende satsing på storkoalisjon har heller skapt velgertretthet, viser spørreundersøkelser.

To små partier har dratt nytte av denne utviklingen, det sterkt innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) og De Grønne. AfDs innvandringspolitikk har løftet partiet inn i nasjonalforsamlingen Bundestag og sikret dem plass i 15 av 16 delstatsparlamenter.

Samtidig gir meningsmålinger De Grønne en oppslutning på mellom 18 til 22 prosent i Hessen så langt, en kraftig vekst siden 2013. Partiet er innvandringsvennlig, klimavennlig og i sterk opposisjon til det de mener er storpartienes overbærenhet med bilindustrien etter det siste årets utslippsskandale.

Intern krangling
De Grønnes leder Tarek al-Wazir sier han spådde at De Grønne ville tjene på de opphetede interne kranglene som har rammet Merkels koalisjon de siste månedene, hovedsakelig om AfD og innvandring.

– Mens CDU og (kristenkonservative) CSU har vært opptatte med hverandre, har vi aldri tillatt oss å bli drevet til galskap av AfDs angrep, sier han.

Merkel selv innrømmet at intern krangling frastøter velgere og at «slike folk ikke får stemmer».

Valgresultatet i Bayern ga CSU 37,2 prosent av stemmene, en nedgang på hele 10 prosentpoeng på fem år. SPD fikk kun 9,7 prosent, om lag halvparten av stemmene fra 2013.

Die Welt skriver at et nytt nederlag i Hessen kan utløse en «dynamikk som vil koste Merkel alle hennes poster». Avisen fulgte opp med spørsmålet «hvem vil drepe dronningen?».

Valget i Hessen er søndag 28. oktober.

(©NTB)

 
 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂