Nytt

Angela Merkel under en debatt i Forbundsdagen i Berlin den 16. mai 2018. Foto: Hannibal Hanschke / Reuters / Scanpix.

 

Det tyske opposisjonspartiet Alternative für Deutschland (AfD) kunngjorde fredag at det har innklaget statsminister Angela Merkel for Tysklands forfatningsdomstol på grunn av hennes egenrådige beslutning om å åpne landets grenser for den voldsomme migrantstrømmen i 2015, melder en rekke tyske medier.

AfD fremholder at det var lovstridig av statsministeren å foreta en slik endring i en så viktig sak som landets innvandringspolitikk uten at parlamentet hadde vært involvert, skriver den tyske internasjonale allmennkringkasteren Deutsche Welle. Hun innførte dermed i praksis sin egen lov.

On August 25, Germany decided to suspend the Dublin Regulation for refugees from Syria, which meant that refugees from that country no longer had to be sent back to the first EU country that they entered.

Merkel announced at the time that there should be «no legal limit to refugee numbers.» Critics have said this made Germany a preferred destination for many migrants entering the European Union via the Balkan and Mediterranean routes.

The AfD said it was filing the lawsuit to expose the «tyranny of the unjust.»

Inspirasjonen til uttrykket «urettens tyranni» har AfD hentet fra Tysklands nåværende innenriksminister Horst Seehofer (CSU), som i februar 2016, mens han var delstaten Bayerns statsminister, omtalte Merkels beslutning om å la flyktninger få komme uhindret til landet som et «Herrschaft des Unrechts».

På den tiden var da Seehofer heller ikke fremmed for tanken om at delstatsregjeringen i Bayern kunne innklage regjeringen for forfatningsdomstolen. AfD har med andre ord gått til handling der Seehofer begrenset seg til tomme ord, noe AfD neppe vil unnlate å minne om før delstatsvalget i Bayern den 14. oktober. I en kommentar til Seehofers utspill på nyåret i 2016 kommenterte en tidligere president ved forfatningsdomstolen i delstaten Nordrhein-Westfalen at Merkels egenmektighet etter hans oppfatning var grunnlovsstridig.

Forfatningsdomstolen, som ligger i Karlsruhe, avgjør selv om den skal behandle saken, og utfallet av den avgjørelsen er ikke gitt. Det er lett å tenke seg at det vil bli trukket i tråder for å prøve å avvise klagen på et formalistisk grunnlag.

Dersom klagen fører frem, vil det «forandre verden», sier AfDs justispolitiske talsmann Stephan Brandner, som legger til at Merkel i så fall ville være borte på «null komma niks».

AfD er ikke det eneste partiet som vil gå håndteringen av migrasjonskrisen nærmere etter i sømmene. Det fridemokratiske partiet FDP tar nå til orde for at det skal nedsettes en granskningskommisjon som skal ta for seg regjeringens flyktningpolitikk siden 2014, skriver Die Welt.

Kamplysten hos AfD kom ellers til uttrykk i budsjettdebatten i Forbundsdagen onsdag, da partileder Alice Weidel i en tale filleristet styringen av landet, som etter hennes oppfatning er i hendene på idioter:

«Burkaer, hijabjenter og underholdte knivmenn og andre døgenikter kommer ikke til å sikre vår velstand, vår økonomiske vekst og fremfor alt vår velferdsstat», sa AfD-lederen, som benyttet ordene «himmelropende urettferdighet» om innvandringens økonomiske konsekvenser.

Weidel skapte bestyrtelse med uttalelsen, men det kommer neppe til å dempe henne som nå er leder for det største opposisjonspartiet i Tyskland, et verv som garanterer henne en synlighet som motstandere av invasjonen sjelden er forunt.

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!