Mohamad Hajjaj. Stillbilde: Friedrich-Ebert-Stiftung / YouTube.

To av de seks medlemmene av en offisiell ekspert­kommisjon om «antimuslimsk rasisme» som i februar ble nedsatt av den tyske delstaten Berlin, har hatt verv i eller forbindelser til organisasjoner Tysklands sikkerhets­tjeneste anser som islamistiske.

Det går frem av undersøkelser gjennomført av Die Welt.

Mohamad Hajjaj og Lydia Nofal har begge leder­posisjoner i islam­forbundet Inssan, som har mottatt 1,3 millioner euro i statsstøtte, og begge er medlemmer av SPDs arbeidsgruppe for muslimske sosial­demokrater. Og nylig ble de altså med i ekspert­kommisjonen i Berlin, som i 2022 skal legge frem sine anbefalinger om hvordan antimuslimske holdninger kan bekjempes.

Hajjaj har imidlertid vært aktiv og hatt verv i organisasjoner som den tyske innenlandske sikkerhets­tjenesten Verfassungs­schutz har klassifisert som islamistiske. En av disse er Palästinensische Gemeinschaft in Deutschland (PGD), som støtter Hamas og ifølge Verfassungs­schutz representerer terror­organisasjonen i Tyskland.

Overfor Die Welt benekter Hajjaj at han har vært med i PGD, men fotobevis knytter ham til en demonstrasjon i 2014 som er omtalt på PGDs Facebook-side. Den tyske avisen har også dokumentert at Hajjaj er aktiv i organisasjonen Teiba-Kultur­zentrum, som ifølge sikkerhets­tjenesten er islamistisk og står i forbindelse med Det muslimske brorskapet.

Lydia Nofal har derimot en dobbelt­spillende brobygger­rolle mellom stor­samfunnet og Brorskapet, sier den tyske islamisme­eksperten Sigrid Herrmann-Marschall. Om Inssan sier hun at organisasjonens betydning «ikke kan overvurderes».

Også Inssan som organisasjon har vekket interesse hos Verfassungs­schutz, som har hatt islamforbundet i søkelyset i tidligere år på grunn av tette forbindelser til Brorskapet i tiden 2007–2009. Senere har individuelle medlemmer av Inssan hatt forbindelser til Islamische Kultur- und Erziehungs­zentrum Berlin (IKEZ), som i henhold til sikkerhets­tjenesten er et møtested for Hamas-tilhengere.

Inssan er med i muslimenes sentralråd i Berlin, var med på å grunnlegge Claim-alliansen mot islam- og muslim­fiendtlighet, og driver mentor­prosjekter blant flyktninger i Tyskland, opplyser Die Welt.

Det muslimske brorskapet har som metode å fungere som nettverks­organisasjon, og øver innflytelse på samfunnet i egenskap via andre organisasjoner som tilhører Brorskapets nettverk uten at det er erklært eller offisielt, påviser Johan Westerholm i sin bok «Islamismen i Sverige».

 

Kjøp boken fra Document Forlag!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.