I 2019 kunngjorde tyske myndigheter at de ville opprette et statsstøttet opplæringssenter for islamske ledere i Osnabrück, en by i delstaten Niedersachsen i det nordvestlige Tyskland.

Skolen som fikk navnet Islamkolleg Deutschland underviser utelukket på tysk og et av formålet var å redusere antallet imamer som kommer inn fra utlandet, for det meste Tyrkia.

I 2010 la Venstre fram forslag om en norsk imamskole basert på samme grunn, da imamer «importeres» fra Pakistan eller Saudi-Arabia.

Venstres Trine Skei Grande og Abid Raja vil ha offentlig imamskole i Norge, skrev VG den gangen:

– Vi trenger imamer som har blitt skiftet bleie på av norske barnehagetanter, sier Raja.

En stor dag for Tyskland

Deutsche Welle skriver om saken.

Tyskland har i dag mellom 2000 og 2500 islamske religiøse ledere som ofte er betalt av hjemlandet sitt. De fleste oppholder seg i landet i noen år, men vet svært lite om den lokale kulturen og skikken, skriver DW.

Mange av imamene er også tjenestemenn i den tyrkiske staten som forfølger en politisk agenda i Tyskland:

– Many of the imams are also officials of the Turkish state who pursue a political agenda in Germany, officials have said.

Rundt 5,5 millioner muslimer bor i Tyskland, skriver DW – rundt 6 prosent av befolkningen. I tillegg til lokale utdannede imamer, vil prosjektet hjelpe med integreringen av muslimer i landet.

Lørdag mottok 24 nyutdannede muslimer diplomene sine etter å ha deltatt på det toårige kurset.

Christian Wulff som er leder av styret ved Islamkolleg sa i en pressekonferanse at dette var en stor dag for Tyskland. – Dette har ikke skjedd før, men var lenge på tide med tanke på millioner av muslimer i landet vårt, sa Wulff og la til at høyskolen gir et viktig bidrag til fredsbygging og integrering:

– This has not happened before, but was long overdue in view of the millions of Muslims in our country, Wulff said, adding that the college was making an important contribution to peacebuilding and integration.

Wulff var president i Tyskland fra 2010 til 2012 og medlem av Christlich Demokratische Union Deutschlands – Tysklands kristendemokratiske union – et kristendemokratisk og konservativt politisk parti, grunnlagt i 1945.

Den tidligere tyske presidenten uttrykte at vanskelighetene som de nyutdannede kan møte med å finne arbeid kan løses i de kommende årene, spesielt hvis jobber i islamsk velferdsarbeid, inkludert kapellaner, kan opprettes av staten:

– The former German president expressed his confidence that the difficulties graduates may face in finding employment could be resolved in the coming years, especially if jobs in Islamic welfare work, including chaplains, can be created by the state.

Den katolske kirkes hjelpeorganisasjon Caritas og den protestantiske Diakonie mottar begge statlige midler, skriver DW

Tysklands forsvarsdepartement har uttalt seg positivt om å ansette muslimske kapellaner i de tyske væpnede styrker, Bundeswehr, i fremtiden:

– Germany’s Defense Ministry has spoken favorably about employing Muslim chaplains in the German armed forces, the Bundeswehr, in the future.

Bülent Ucar, direktør for Islamkolleg Deutschland, sa at han ønsker å se at opplæring av imamer blir «mainstream» og sa at han var sikker på at jobbutsiktene ville bli bedre.

Innen 2050 kan Tyskland ha en muslimsk befolkning på 20 prosent

Det vil det nok bli skal vi tro statistikken fra Statista som anslår andel muslimer i utvalgte europeiske land fra 2016 til 2050, etter forskjellige scenario.

I 2010 var andelen muslimer i befolkningen i Tyskland 4,1 prosent, sammenlignet med 6,3 prosent i Storbritannia og 7,5 prosent i Frankrike.

Avhengig av de forskjellige migrasjonsscenarioene, kan Tysklands andel av muslimer i befolkningen stige opp til 19,7 prosent av befolkningen innen 2050, høyere enn både Storbritannia og Frankrike.

Kilde: Statista

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.