ArcelorMittals stålfabrikk i Bremen. Foto: Matthias Süßen (matthias-suessen.de) / CC BY-SA / Wikimedia Commons.

Verdens største stålprodusent, ArcelorMittal, informerte fredag kveld markedet om at produsenten vil stenge to fabrikker og la en tredje gå på tomgang. Årsaken er den eksplosive økningen i energiprisene.

Fabrikkene som vil bli stengt innen slutten av september, befinner seg i Bremen og Hamburg i Tyskland, skriver ArcelorMittal i en pressemelding. En fabrikk i Spania vil gå på tomgang.

– Som en energikrevende industri er vi sterkt berørt. Med en tidobling av gass- og strømprisene i løpet av få måneder, er vi ikke lenger konkurransedyktige i et marked der 25 prosent forsynes av import. Vi ser et økende behov for politisk handling for å få energiprisene under kontroll umiddelbart, sier administrerende direktør Reiner Blaschek i ArcelorMittal.

Blaschek etterlyser politiske tiltak for å få kontroll på de galopperende energiprisene.

– Et første skritt må være å justere utformingen av strømmarkedet slik at prisen på naturgass ikke er den eneste avgjørende faktoren for å bestemme strømprisene. Videre skal det planlagte gasstillegget ikke legges på spotmarkedsprisene, som allerede er svært høye. Disse tiltakene må stå med den høyeste prioritet for å bedre situasjonen så raskt som mulig.

I tillegg til de høye energiprisene understreker også selskapet at etterspørselen for tiden er svak, og at CO2-avgifter knyttet til stålproduksjon også bidrar til å svekke konkurranseevnen.

 

Kjøp «Klima Antiklimaks» her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.