Tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Tidligere sentralbanksjef Øystein Olsen mener vi bare kan glemme å få billigere strøm i fremtiden. Grunnen er ifølge Olsen det såkalte grønne skiftet.

NTB melder om tidligere sentralbanksjef Øysteins Olsens synspunkter på strømkrisen.

– Akkurat nå er energiprisene ekstremt høye, så vi kan forvente at de går noe ned. Men at energiprisen skal gå så langt ned at kraft blir billig, det tror jeg bare at vi skal glemme, sier Olsen i et innlegg tirsdag, ifølge Europower.

Olsen tror heller ikke at strømprisen vil falle tilbake til et normalnivå på 30–40 øre kilowatten.

Som forklaring på at prisene vil forbli høye, viser han til myndighetenes planer om at olje og gass skal fases ut, og at Norge skal gjennom det «grønne skiftet».

Ifølge Olsen er et slikt skifte uforenlig med lave strømpriser:

– Å produsere strøm med kullkraft er billig. Å produsere den samme strømmengden med vindturbiner og solceller er mye dyrere, sier Olsen.

Dette får konsekvenser:

– Da blir det et prispress på tilbudssiden, sier han.

Øystein Olsen peker også på andre grunner til at det vil oppstå strømmangel, og dermed vedvarende høye priser:

– Samtidig vil det være et stort prispress på forbrukersiden fordi stadig nye områder skal elektrifiseres, avslutter Olsen.

Øystein Olsen gikk tidligere i år av med pensjon etter å ha vært sentralbanksjef siden 2011. Dermed står han ikke lenger i fare for å innkalles på teppet eller eventuelt miste sin stilling dersom han kommer med politisk ukorrekte uttalelser.

To viktige bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.