Skyhøye strøm- og gasspriser har fått britene til å ty til kullkraft igjen for å dekke strømforbruket. De «nye, grønne energikildene» er ikke i nærheten av å møte behovet.

Overgangen til kull bekreftes ifølge NTB-AFP av strømprodusenten Dax torsdag. Flere kullkraftverk har gjenopptatt drift den siste tiden, stikk i strid med politiske målsetninger om såkalt grønt skifte og fornybare energikilder.

– Disse anleggene har spilt en svært viktig rolle, sier selskapet i en uttalelse til nyhetsbyrået AFP. Dax påpeker at energisystemet er «under betydelig press».

Import av norsk gass har bidratt til at britene har kunnet fase ut kullkraft og dermed kutte klimautslipp.

Men den siste tiden har både gass- og strømpriser nådd nye rekordnivåer. I begynnelsen av september ble et kullkraftverk startet opp igjen, ifølge BBC.

Flere årsaker har bidratt til høye energipriser over store deler av Europa den siste tiden. Lite vind har ført til mindre vindkraft, og det er høye priser på CO2-kvoter.

En ny strømkabel mellom Norge og Storbritannia åpnes 1. oktober, noe som kan føre til et ytterligere prishopp i Norge.

Politikerne forsetter uforstyrret sin retorikk om grønt skifte, vindkraft etc., ikke minst skal alle biler bli elektriske om få år.

Mange stiller nå grunnleggende spørsmål ved realismen i dette, og tematikken forventes å bli en het politisk potet fremover, både i Norge og i andre land.

Les også:

Vindstille vær skaper strømkrise i Storbritannia. Igjen

 

Nå er den her! Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.