Avtroppende sentralbanksjef Øystein Olsen. Foto: Lise Åserud / NTB

Vinterens høye strømpriser kan være et tidlig varsel, sier avtroppende sentralbanksjef Øystein Olsen. Han tror det grønne skiftet kan øke prisene på sikt.

NTB skriver om saken og forteller at en offentlig frontfigur som sentralbanksjefen nå snakker åpent om resultatene av det såkalte grønne skiftet:

– Både husholdninger og foretak har mottatt høye strømregninger. Mye av oppgangen er midlertidig, sier sentralbanksjefen i sin siste årstale torsdag kveld.

Samtidig understreker han at «vinterens høye strømpriser kan være et tidlig varsel», og er usedvanlig tydelig med hensyn til hva det hele skyldes.

– Det grønne skiftet gjør at vi fremover trolig vil se høyere og mer variable energipriser enn vi har vært vant med, sier han.

Strømprisene trekkes av Olsen fram som hovedårsaken til økt inflasjon her til lands, men også internasjonal påvirkning trekkes fram.

– Prisene på frakt og råvarer har skutt i været, og økte kostnader veltes over på andre priser, sier Olsen.

Han understreker at sentralbanker skal se gjennom midlertidige endringer i inflasjonen når de gjennomfører pengepolitikken.

– Det er først hvis brede grupper, både prissettere og lønnstakere, krever kompensasjon for økte kostnader, at inflasjonen kan skyte fart. Skjer dette, er det sentralbankens oppgave å stramme inn pengepolitikken, sier han.

Les mer: 

Helgheim hardt ut mot «radikal­iserte klima­aktivister» og «hodeløst grønt skifte»

Bestill fra Document forlag i dag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.