Det ligger alltid føringer bak, når LO uttaler seg. Denne gangen er det Jens Stoltenberg som får gratulasjoner som nyutnevnt sentralbanksjef fra fagforeningen.

LO gratulerer Jens Stoltenberg med jobben som ny sentralbanksjef, og de to som kanskje er mest henrykt over at Ap-Stoltenberg har fylt ut puslespillet for partiet og fagforeningen er LO-sjef Peggy Hessen Følsvik  og statsminister, partikollega og Stoltenberg-venn Jonas Gahr Støre.

Med en partilojal sentralbanksjef begynner mange av trådene i det offentlige apparatet å samles hos Arbeiderpartiet.

Får man nå også på plass en ny kringkastingssjef etter Thor Gjermund Eriksen senere i år som har partiboka i orden, vil jo puslespillet nær sagt være helt fullt.

Les også: Lavtlønns­profitørene i LO og Ap – Document

Artikkel fortsetter

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum presenterer Jens Stoltenberg som ny sentralbanksjef på en pressekonferanse i Marmorhallen. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Heier på Jens

Fra LO heter det at den nye sentralbanksjefen kommer inn i rollen på et tidspunkt som ikke likner noe annet regime vi har erfaring med, og det har fagforeningen helt rett i.

Peggy Hessen Følsvik, som kanskje ikke representerer «vanlige folk»  med sin millionlønn, har i liten grad vært på barrikadene i forbindelse med de ekstremt høye strømprisene denne vinteren, eller skreket høyt opp om nedstengning av samfunnet og arbeidsplasser under pandemien.

Kanskje foregår det et diplomati på bakrommet rundt tap av arbeidsplasser i forbindelse med de høye strømprisene, for hvem vet egentlig noe om «hvem som har snakket sammen» om strøm, sentralbanksjef og annet, enn de involverte?

Ifølge en pressemelding tenker LO at det å styre sentralbanken i Norge innebærer å legge vekt på norske forhold uten å avvike for mye fra rentene i utlandet.

Mange av oss her i Norge ville ha ønsket at det var flere ting enn det å styre sentralbanken LO tok opp, der det skulle legges vekt på norske forhold. Vi behøver for eksempel ikke med en befolkning på rundt 5 millioner mennesker å være flinkest i klassen verken på klima eller bistand til utlandet herunder Kina.

LO understreker i pressemeldingen betydningen av sentralbanksjefens rolle som styreleder for Oljefondet. Det er en svært viktig oppgave for Norge, og noe som må prioriteres i tiden fremover, sies det fra LO.

Det er imidlertid god grunn til å være skeptisk til at så mye makt er samlet på en hånd, og det er å håpe på at Stortinget vurderer å splitte oppgavene sentralbanksjefen har slik at rollen som styreleder for Oljefondet blir en egen rolle.

Tydelige føringer

Som alltid når LO uttaler seg ligger det visse føringer i det de uttaler seg om. Og det er forventet fra den enorme fagforeningen at disse føringene følges opp i praksis, noe vi har sett at Jonas Gahr Støres regjering fra i fjor gjøre blant annet med at fratrekket på skatten er økt på fagforeningskontingenten, slik LO bad om før stortingsvalget i fjor og Ap gikk til valg på.

Noe skal jo tross alt LO ha igjen for de millionene som sprøytes inn i Arbeiderpartiets valgkamper annethvert år fra medlemmenes kontingenter.

Når LO sier i pressemeldingen at de har tiltro til at den nye sentralbanksjefen bidrar til en pengepolitikk som legger vekt på lav ledighet og utviklingen på arbeidsmarkedet i tråd med forskriften, samt at LO regner med at sentralbanksjefen i praksis viser at han forstår og støtter opp den norske modellen, der lønnsdannelsen og frontfagsmodellen er sentrale elementer,  så ligger det en føring.

Så får vi se etterhvert om Jens Stoltenberg leverer til landets beste, eller om det er særlige grupper han nå står i gjeld til etter at han fikk jobben som sentralbanksjef, som får mest nytte av ham.

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.