EU-president Charles Michel mener det er Norges feil at europeere blir fattigere på grunn av gassimporten. Han vil ha fortgang i forhandlingene med Norge.

– Det gir ingen mening at den eksepsjonelle profitten som følger av krigen i Ukraina, skal gjøre europeere fattigere, økonomien vår svakere og industrien vår mindre konkurransedyktig – kun for å opprettholde gassimporten, sa Michel i en tale til EU-parlamentet onsdag ettermiddag. (NTB)

Michel snakket mye om den energikrisen som har rammet Europa, og ga som vanlig skylden på krigen i Ukraina og Russlands kutt i gassforsyningene. Nå krever han fortgang i forhandlingene med EUs «pålitelige partnere», som Norge.

– Det er viktig at vi forhandler effektivt og raskt med våre pålitelige partnere. De er også våre nære allierte, som Norge og USA. EUs velstand og økonomiske sikkerhet er også nøkkelen til deres velstand og økonomiske sikkerhet, sa EU-presidenten.

Flere EU-land krever et pristak på gass, men den norske regjeringen har så langt sagt nei.

Michel nevner ikke hvorfor Europa og da særlig Tyskland var så avhengige av den russiske gassen. Tross advarsler fra flere hold, inkludert en da latterliggjort Donald Trump, valgte Merkel å kutte ut tysk kjernekraft og satse på vindkraft, solenergi og russisk gass.

Andre EU-land har også redusert sin egen stabile energiproduksjon, i den grønne bløffen om at vindkraft var både fornybar og redningen. Disse idiotiske feilgrepene, også kjent som det grønne skiftet, har ført EU-landene inn i en økonomisk krise.

Merkelig nok har EU alltid enorme summer tilgjengelig til utviklingsland, illegale migranter og Ukraina. Man kan selvsagt støtte alle disse utgiftspostene, men disse midlene konfiskeres av bedrifter og private skattebetalere. Michel trenger ikke bekymre seg.

At europeere blir fattige er ikke Norges feil. Hvorfor argumenterer ikke Michel for at det er urettferdig at norske bedrifter trues med konkurs og arbeidsplasser forvitret på grunn av de skyhøye strømprisene Acer og strømkablene har påført oss? Også norsk industri opplever tapt konkurranseevne.

Hvor var hjelpen fra EU under oljekrisen i 2014? De gned seg i hendene og kjøpte billig olje med begge hendene, mens mange norske oljearbeidere mistet både jobben og hjemmet.

Regjeringen har foreløpig strittet i mot kravet om pristak, men tilliten til Støre-regjeringen kan nesten ikke komme på et lavere nivå.

Selvsagt har man sympati med europeere som sliter. Men det er de politikerne de har valgt som bærer ansvaret.

Akkurat slik det er her hjemme i Norge.

EU-eliten og våre egne myndigheter har jeg null sympati for. De klarer seg, og kan når som helst svindle til seg litt ekstra midler via juks med pendlerboliger eller annen korrupsjon.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.