Det som virkelig hadde svidd for Russland var om landet var blitt utelukket fra det internasjonale betalingssystemet SWIFT. Da det kom til stykket sa Tyskland nei. Det ville gå ut over tyske tilgodehavender i Russland og handel med Russland.

Ifølge Laura Ingraham har Tyskland 30 millliarder dollar plassert i Russland. Tyskland var seg selv nærmest da det kom til stykket. En tysk talsperson unnskylder seg med at de var ikke alene om å sette egne interesser først.

Suspending Russia from the SWIFT global interbank payments system would be technically difficult to arrange and would have a massive impact on transactions for Germany and German businesses in Russia, a German government spokesperson said.

Spokesperson Steffen Hebestreit added that Germany had not been the only country with reservations about cutting Russia off from SWIFT, saying Italy and France had some as well.

Det er ganske utrolig å lese at flere vestlige land var mot å røre russisk olje og gass. Russland leverer 40 prosent av Europas gassbehov.

Men både historien om SWIFT og olje og gass harmonerer dårlig med kunngjøringene om at Russland nå er påført de hardeste sanksjonene noensinne.

En tredje faktor man ikke ville røre er Putins egen formue. Allerede under Obama kom det frem at Putin er en av verdens rikeste – om ikke den aller rikeste. Han har et selskap i Sveits, kalt Gudrun, som han handler gjennom. Men Obama offentliggjorde aldri hva Putin er god for.

Når Putin personlig ikke rammes er det nok et tegn på at han skånes. Det svekker tilliten til vestlige makter.

He added that a number of states had been against putting any sanctions on Russia related to oil and gas delivery and said Germany would be pleased if Switzerland would join in sanctions.

The SWIFT system is a global network used by almost all financial institutions worldwide to wire sums of money to each other and is a cornerstone of the international payments system.

Putin må helt siden Krim i 2014 ha sett at når det kommer til stykket vil ikke vestlige land drepe høna som legger gulleggene. Russiske oligarker er dypt investert i verdensøkonomien.

NTB har fått med seg at SWIFT var tema på toppmøtet torsdag, men at det «foreløpig» ikke brukes som våpen, uten å helt forklare hvorfor.

Uenighet om Swift

Det har likevel ikke vært full enighet innad i EU om sanksjonene.

Et spørsmål som har splittet medlemslandene, er om Russland skal utestenges fra det internasjonale betalingssystemet Swift.

Flere ledere understreket på vei inn til toppmøtet torsdag at forslaget ikke er tatt av bordet.

– Dette er én av beslutningene vi må ta, sa Slovenias statsminister Janez Jansa på vei inn til møtet.

Latvias statsminister Arturs Kristjanis Karins ga støtte til å kaste Russland ut av det internasjonale betalingssystemet.

– Men det som er avgjørende, er at det kun vil fungere hvis det gjelder globalt. Det vil ikke være nok at bare Europa eller noen andre gjør det, alle må gjøre det sammen, sa Karins. (NTB)

EU-landene er mestre i å skylde på andre, forkle sine egneinteresser ved hjelp av dobbeltspill.

Cutting Russia off SWIFT technically difficult – German govt spokesperson

 

 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.