Nytt

USA har the power, men det er Angela Merkel som bestemmer om Putin skal stoppes. Tyskland er den dominerende makt i Europa og har et tett økonomisk samarbeid med Russland.

Signalene er motstridende. Obama skal i helgen ha foreslått at Russland sparkes fra G8. Det skal Merkel ha motsatt seg, men hun skal selv ha snakket med Putin på telefon og sagt at han oppfattet at han befant seg i sin egen verden. Det sitatet gikk verden rundt. Hvordan skal diplomati få ham ned på jorda igjen?

Det synes som om kun økonmisk press kan tvinge Putin til å endre kurs. Russiske aviser kalte mandagen for Den sorte dagen. Kursene stupte 10 prosent på børsen og kursen på rubel falt. En avis skrev at bare okkupasjonen av Krim kan komme til å koste 500 milliarder. De som kan sender verdiene ut av Russland. Kan kapitalflukt tvinge Putin på andre tanker?

Tyskland er nå den sterke part i forholdet, mener eksperter. Tross energiavhengigheten. Grunnen er Russlands ensidige avhengighet av råvareeksport.

But Germany’s enhanced status on the world stage — combined with the end of the commodity boom and the onset of economic stagnation in Russia — has also shifted the balance of power. Some analysts argue that it is Russia that has the most to lose if economic sanctions are ever imposed.

Det skal ha vært Merkel som spilte en aktiv rolle da tidligere Yukos-eier/sjef Mikhail Khodorkovskij ble løslatt og fikk forlate Russland. Merkel skal ha endret syn på Putin og inntatt en hardere holdning den siste tiden. Sies det.

“The German attitude toward Russia has changed in a very substantial way,” said Anders Aslund, an economics expert on Russia, Ukraine and Europe at the Peterson Institute in Washington. “The tables have been turned.”

Ten years ago, Mr. Aslund points out, it was Russia that was in ascendance, as high energy prices, robust economic growth and political stability made the country a darling for foreign investors. By comparison, the German economy was seen as dull and less than competitive.

Men Merkel må likevel ta hensyn til tysk industri som enten eksporterer til eller opererer i Russland. Derfor falt tyske børser mandag

Still, some 6,000 German companies are active in Russia, and it is an important market for midsize companies like Martin Kannegiesser, a firm in Vlotho, Germany, that supplied industrial laundry equipment for the Sochi Olympics. And there is clearly concern that the conflict in Ukraine could further hurt trade, as the market jitters on Monday underscored. German stocks were off more than 3 percent for the day.

Ukraina ligger langt bak Russland i økonomisk betydning. Men i Berlin kan man neppe la være å tenke på at Ukraina nå kan falle ned i deres hender som moden frukt. Ukraina var området tyskerne ønsket å ta med våpenmakt. Potensialet er stort og det er geografisk i forlengelsen av Polen. Hvis Ukraina tilhører den vestlige leiren vil det skape en annerledes balanse i Europa, tyngdepunktet vil skyves mot øst. Polen vil bli mer sentral.

Et forhold som taler mot Russland, til tross for råvarerer, er den galopperende korrupsjonen. Den er så massiv at den demper lysten på å investere i landet.

 

Russia has become a more difficult country for business during a time of increased financial and corporate scrutiny, making German companies less excited about investing in the country. Russia ranks near the bottom in global surveys that assess levels of corruption and how easy it is to do business, said Mr. Aslund.

Tyskland er avhengig av russisk gass, men vi går nå mot den lyse årstid. Hvis Russland nok en gang bruker energi som politisk våpen kan det ramme deres egen posisjon på lengre sikt.

 

http://www.nytimes.com/2014/03/04/business/international/as-prime-russian-trading-partner-germany-appears-crucial-to-ending-crisis.html?hp&_r=0