I Tyskland raser en debatt om hvem som har skylden for at Tyskland er avhengig av russisk olje, gass og kull. Svaret er: de som la alle eggene i den russiske kurven. Begge partier var sammen om politikken, men Merkel er den som må bære det største ansvaret.

Som Soeren Kern skriver: Merkel er den politikeren som kunne besøke en forgiftet Aleksej Navalniyj på sykehuset i Berlin og deretter avfeie kritikk av Nordstrøm 2 med at det var en privat forretning.

Ingen bærer et så stort ansvar for invasjonen som den tyske eliten.

Berlin satte aldri foten ned for Putin. Like etter invasjonen av Krim godkjente Merkel Nordstrøm 2.

Merkel og president Steinmeier kommer med flaue beklagelser: – De tok feil, heter det. De forsto ikke hvem Putin virkelig var.

Dette er falsk tale. La oss heller si at de har frekkhetens nådegave.

Det har også Erna Solberg, som foretok samme øvelse under Høyres landsmøte: Heller ikke hun hadde forstått hvem Putin var. Før nå.

– Tiden for naivitet i vårt forhold til Putins Russland må nå være over en gang for alle, innledet Solberg sin tale til Høyres landsmøte lørdag.

Den tidligere statsministeren erkjente at vi tidligere burde ha sett hvor det bar.

– Vi burde kanskje forstått hvor det skulle ende allerede da Putin la Groznyj i ruiner. Eller da han bombet georgiske byer, sa den tidligere statsministeren.

Hun fortsatte med å liste opp varslingstegn: Hvordan Putin drepte sine motstandere hjemme, og at han begynte å drepe folk som hadde flyktet til utlandet. Han brøt nedrustningsavtaler.

– Vi burde i hvert fall ha forstått det da han invaderte og annekterte Krim-halvøya, medga Solberg.

Forbrytelsene i Ukraina må også føre til en realitetsorientering om Putins Russland, framholdt hun.

– Når vi ser oss tilbake, har vi vært for opptatt av det en gjerne kaller å «komme videre» igjen og igjen, sa Solberg, men understreker at det nå må bli en annen linje.

Vi må heller ikke tro at vi ser et annet Russland i nord, påpekte hun.

– All kontakt med Russland nå må baseres på at det er Putins Russland vi snakker med. Enten det er i øst eller vest, nord eller sør, sa hun. (NTB)

Spørsmålet som Erna ikke besvarer, er hvorfor hun og Merkel ikke reagerte. De så jo dette utspille seg rett foran øynene sine. Likevel holdt de stø kurs.

Erna kaller det naivitet. På ethvert annet område vil en slik unnskyldning bli underkjent. Det er bare politikere som er frekke nok til å forsøke å bløffe seg videre til annen omgang.

Dessverre har vi medier som i liten grad holder politikerne ansvarlig. Norge seiler videre båret oppe av Oljefondet. Men det er en falsk trygghet.

Debatten i Tyskland har gått under radaren for norske medier. Den rammer litt for godt den «naiviteten» som preger norsk elite.

Da er det lettere å henge ut Marine Le Pen. Hun sa noe nylig om å trekke Russland nærmere Nato. Hun fikk en slik behandling av Associated Press i en billedtekst:

FILE – Russian President Vladimir Putin, right, shakes hands with French far-right presidential candidate Marine Le Pen, in the Kremlin in Moscow, Russia, Friday, March 24, 2017. France is thousands of miles from Ukraine, but what happens in French voting stations this month could have repercussions in Ukrainian battlefields. Nationalist candidate Marine Le Pen wants to halt arms supplies to Ukraine, improve Western ties with Russia and weaken the EU and NATO, which would undermine long-held Western alliances and efforts to stop the war (Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)

Noen ganger spissformulerer byråene hva redaksjonene mener.

Den politiske debatten om ansvaret for en politikk som ga Putin frie hender, må først og fremst tas i Tyskland. Men det er så mye lettere å drive et moralistisk spill som legger skylden på høyrefløyen, uten å gå god for hva Le Pen sa.

 

 

Erna varsler et nytt forhold til Russland

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.