EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen kunngjør planene om gasskutt i unionen i Brussel den 20. juli 2020. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB.

EU-kommisjonens planer om obligatoriske kutt i gassforbruket som ble kunngjort sist onsdag, har møtt hard kritikk blant flere av unionens medlemsland, men kommisjonspresident Ursula von der Leyen står standhaftig på sitt: «Det er viktig at alle reduserer gassbruken», sier hun.

I praksis avfeier von der Leyen kritikken fra blant andre Spanias energiminister Teresa Ribera, som hadde anklaget Tyskland for å ha ført en uansvarlig energipolitikk. EU-land må dele med andre medlemmer som er hardere rammet, mener kommisjonspresidenten ifølge Die Welt.

«Også medlemsstater som knapt kjøper russisk gass, kan ikke unnslippe konsekvensene av en mulig stopp i leveringen til vårt indre marked», sa hun til Deutsche Presse-Agentur (DPA) i forkant av et toppmøte mellom energiministrene tirsdag.

Energisolidariteten er et grunnprinsipp i EU-traktatene, mener von der Leyen, som raskt vil praktisere den med en form for frivillighet som egentlig er tvang:

EU-kommisjonens plan ser konkret for seg at alle EU-statene frivillig påtar seg å gjøre alle nødvendige anstrengelser for å redusere gassforbruket med minst 15 prosent mellom 1. august 2022 og 31. mars 2023.

I tilfelle en reell gasskrise skal det også være mulig å beordre en reduksjon i forbruket.

Dermed ligger det an til politisk kamp om saken mellom kommisjonen og mange av medlemslandene fra denne uken.

«Dette kommer til å mislykkes», sier en anonym diplomat som støtter von der Leyen, til Die Welt – ikke uten grunn: Noen medlemsland (Malta, Kypros, Irland) er ikke engang knyttet til det europeiske gassnettet, mens andre (Spania, Portugal) er nesten isolert fra EUs gassmarked. Deres forsakelser vil dermed ikke skape fordeler for noen.

Dertil kommer at flere sør- og østeuropeiske medlemsland, som Polen, mener at kommisjonens forslag er skreddersydd for å redde den tyske økonomien. For stater som etter press fra Tyskland måtte utholde harde innsparingstiltak under finanskrisen for ti år siden, kan det fort bli en takk for sist.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.