Tre rørledninger i Nord Stream-systemet på bunnen av Østersjøen er blitt skadet på en og samme dag, opplyser Nord Stream AG idag ifølge Reuters.

Både norske, danske og svenske målestasjoner registrerte kraftige eksplosjoner i samme områder som lekkasjene i Østersjøen oppsto. Nu antydes det fra flere hold at lekkasjene skyldes sabotasje.

Svenske sjøfartsmyndigheter advarte om to lekkasjer i Nord Stream 1-rørledningen kort tid etter at det var blitt oppdaget en lekkasje på den nærliggende Nord Stream 2, hvilket fikk Danmark til å begrense skipsfarten i en radius på fem sjømil. 

Nord Stream AG sier det er umulig å anslå når gassnettverkets funksjonsevne vil bli gjenopprettet.

– Ødeleggelsen som skjedde samme dag samtidig på tre steder i Nord Stream-systemet, er enestående. Det er ennu ikke mulig å estimere tidspunktet for restaureringen av gasstransportinfrastrukturen, heter det i kommentarer til journalister.

I februar lovet Biden å gjøre slutt på Nord Stream 2 hvis Russland invaderte Ukraina. Biden spesifiserte ikke hvordan han ville sørge for at den kontroversielle rørledningen ikke ville bli brukt, men på en pressekonferanse med Tysklands kansler Olaf Scholz sa han ifølge Reuters:

– Hvis Russland invaderer … igjen, så vil det lenger være Nord Stream 2. Vi vil sette en stopper for det.

På spørsmål om hvordan han ville gjøre det, svarte han: 

– Jeg lover deg at vi vil være i stand til å gjøre det.

En svensk energiekspert sier ifølge NTB, at det er usannsynlig at tilfeldige hendelser skulle føre til at begge ledningene ble skadet.

De to gassrørledningene var ikke i drift, men de inneholder gass og lekkasjene kan føre til brann og eksplosjoner.

Europas mest splittende energiprosjekt, Nord Stream 2, er designet av den russiske energigiganten Gazprom for å doble mengden gass som strømmer fra Russland til Tyskland, uten å gå innom det tradisjonelle transittlandet Ukraina.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.