Oljeprisen kan nå 240 dollar fatet i sommer dersom vestlige land ruller ut omfattende sanksjoner mot russisk oljeeksport, mener analyseselskapet Rystad.

– Volatiliteten i markedet er på sitt høyeste noensinne, og prisene stiger raskt grunnet forventninger om at tilbudet vil bli enda tynnere grunnet restriktive sanksjoner på russisk energi fra Vesten, skriver leder for oljemarked i Rystad, Bjørnar Tonhaugen i en nyhetsmelding onsdag.

Han understreker at dette ikke er det mest sannsynlige scenarioet, men skriver at oljehandlere, analytikere og beslutningstakere må forberede seg på kraftig prisøkning gitt dagens situasjon.

– Dette er den største energikrisen på tiår, og virkningen det vil ha på verdens viktigste råvare, kommer til å bli historisk, skriver Tonhaugen.

Ifølge Rystad vil det bli et hull på 4,3 millioner oljefat per dag i markedet dersom flere vestlige land følger USA og forbyr russisk olje.

– Dette kan ikke erstattes enkelt av andre kilder, skriver de, og viser til at det vil ta tid før økte oljepriser stimulerer til økt oljeaktivitet og tilsvarende økning i tilbudet.

De frykter at en kraftig økt oljepris kan føre til at den globale økonomien går inn i resesjon allerede i fjerde kvartal 2022.

Les og del!

Farlige dagdrømmerier fører oss inn i matkrise

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.