Kongressen i USA uttrykker økende misnøye med Saudi-Arabia for å ha drevet opp oljeprisen og dermed styrket Russlands evne til å føre krig i Ukraina.

Lederen i Senatets utenrikskomité, demokraten Robert Menendez, kommer med den hittil skarpeste kritikken fra Kongressen på Capitol Hill. Han går inn for å fryse alt amerikansk samarbeid med Saudi-Arabia.

I en kunngjøring sier Menendez at våpensalg og sikkerhetssamarbeid skal innstilles, bortsett fra det som er nødvendig for å sikre amerikanske interesser og amerikanske statsborgere. Det vil være en dramatisk forverring av et 70 år gammel strategisk partnerskap mellom USA og kongefamilien i Saudi-Arabia.

Nok er nok

– Vi vil ikke gi grønt lys for videre samarbeid med Riyadh før kongedømmet revurderer sin posisjon når det gjelder krigen i Ukraina. Nok er nok, sier Menendez.

Uttalelsen kommer fire dager etter at Saudi-Arabia og Russland fikk resten av OPEC med seg i å kutte oljeproduksjonen med to millioner fat om dagen. Dette førte til en styrking av oljeprisen, noe som igjen bidrar til å lette presset Russland føler fra sanksjonene og gir landet økte ressurser til å føre krig i Ukraina.

OPECs vedtak kan svekke USAs forsøk på å gjøre krigføringen smertefull for president Vladimir Putin og truer med å skape ytterligere uro i verdensøkonomien. Dessuten kan demokratene og president Joe Biden på hjemmebane bli tvunget til å innføre upopulære prisøkninger på drivstoff like før det viktige mellomvalget.

Gammelt samarbeid

Demokratene beskylder kronprins Mohammed bin Salman for å sette i spill et flere tiår langt forhold som går ut på at USA og amerikansk forsvarsindustri sikrer Saudi-Arabia militært, mens ledelsen i Riyadh på sin side sørger for stabile og forutsigbare oljeleveranser.

Flertallslederen i Senatet, demokraten Chuck Schumer, var blant de demokratene som i forrige uke langet ut mot prins Salman for det som ble oppfattet som en støtte til Putins krigføring. Schumer erklærte at han ville be de andre folkevalgte om å sjekke ut juridiske muligheter for å håndtere det han kalte Saudi-Arabias «frastøtende og dypt kyniske handling».

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag! Boken vil foreligge i midten av oktober.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.