Saudi-Arabias kronprins og statsminister Mohammed bin Salman i Jeddah under den amerikanske utenriks­minister Antony Blinkens besøk der den 20. mars 2024. Foto: Evelyn Hockstein / Pool via AP / NTB.

Saudi-Arabias finans­departement truet tidligere i år med å selge europeiske gjelds­papirer hvis G7 gjør alvor av forslaget om å beslag­legge russiske aktiva i Vesten for å bruke dem til å hjelpe Ukraina.

Det opplyser kilder som er kjent med saken, til Bloomberg. To av kildene nevner spesielt fransk statsgjeld.

I mai og juni utredet G7 ulike alternativer når det gjaldt den russiske sentralbankens midler. Gruppen ble til slutt enige om å tappe overskuddet som genereres og la eiendelene være i fred, til tross for at USA og Storbritannia presset på for at de allierte skulle vurdere dristigere alternativer, inkludert et direkte beslag. Noen euroland var imot denne ideen, fordi de fryktet at det kunne undergrave valutaen.

Ifølge kildene var det sannsynligvis Saudi-Arabias tilslørte trusler – som de selv kalte «skisser av mulige konsekvenser» – som påvirket eurolandene, som fryktet at andre kunne få den samme ideen:

Kongedømmets beholdning av euroobligasjoner og franske obligasjoner kan beløpe seg til flere titalls milliarder euro, men er sannsynligvis ikke stor nok til å utgjøre noen stor forskjell hvis de selges. Europeiske tjenestemenn var likevel bekymret fordi andre land kunne ha fulgt Saudi-Arabias eksempel.

Den saudiarabiske kronprins og statsminister Mohammed bin Salmans regjering er ikke den eneste som har truet med å skygge unna vestlige statsobligasjoner, skriver Corriere della Sera. Også Kina og Indonesia har gitt lignende «advarsler», skriver den italiensk-amerikanske journalisten Federico Rampini i Milano-avisen.

Saudi-Arabias holdning vekker imidlertid oppsikt, fordi vi i geopolitiske kretser har en tendens til å betrakte landet som vår allierte.

Tyskland er blant landene som ikke vil beslaglegge russiske aktiva, da de frykter at lignende finansielle våpen også kan brukes mot Vesten:

Motstanden mot beslagleggelsen går i hovedsak ut på følgende: Hvis vi i dag iverksetter dette vilkårlige tiltaket mot Russland, kan mange andre land i morgen tenke at det er risikabelt å plassere valutareservene sine i eurosonen, fordi disse verdiene kan beslaglegges i tilfelle en politisk konflikt. Resultatet vil være at euroens troverdighet svekkes, at bankene i eurosonen flykter, og at viljen til å investere i europeiske statsobligasjoner reduseres for land som mistenker at de kan bli «de neste på listen» over mål for sanksjoner.

I øyeblikket er Frankrike spesielt sårbart, all den tid landet snart må utstede nye statsobligasjoner.

Saudi-Arabia har felles interesser med Russland i OPEC+, en utvidelse av organisasjonen av oljeproduserende land, og har ikke iverksatt sanksjoner mot Putin-regimet.

Kongedømmet har også interesse av vennskapelige forbindelser med både Kina og Russland fordi saudiene håper at det vil svekke Irans lyst til å angripe Saudi-Arabia, skriver Corriere della Sera.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.