En av venstresidens yndlinger, Brasils tidligere president Lula, sier Zelenskyj har like mye skyld for krigen som Putin. Lula er også kritisk til Biden og mener han burde hevet seg på flyet til Moskva og fått slutt på krigen.

Brasil har ikke villet fordømme Russland slik Nato har gjort. Lula stiller til valg i Brasil i oktober, mot Bolsonaro. Heller ikke Bolsonaro støtter sanksjonen og fordømmer Moskva slik Nato gjør.

– Jeg ser Ukrainas president tale på fjernsyn, mottar applaus og får stående hyllest i alle de europeiske nasjonalforsamlingene, sier Lula, som var Brasils president fra 2003 til 2010, til Time.

– Denne fyren (Zelenskyj) er like ansvarlig som Vladimir Putin for krigen, legger Lula til.

Lula kritiserer Zelenskyj for ikke å ha hørt på Moskvas sterke innvendinger mot Ukrainas ønsker om å bli medlem av Nato. Han lurer på om Zelenskyjs bakgrunn som skuespiller har spilt en rolle. Han opptrer nå på verdensscenen.

– Vi burde ha en seriøs samtale. Ok, du var en fin komiker. Men la oss ikke lage krig slik at du kan dukke opp på TV, sier Lula, som også kritiserer USAs president Joe Biden.

Hvor har Biden vært? Han skulle tatt initiativ til forhandlinger, mener Lula.

– Biden kunne ha satt seg på et fly til Moskva for å snakke med Putin. Det er den type holdning du burde forvente fra en leder, sier Lula.

Et annet stort Briks-land som har inntatt samme reserverte, kritiske holdning til krigen er India. Modi var nylig på nordisk toppmøte i København. Modi lot seg ikke rikke.  Enten han snakket med de nordiske statsministrene, den tyske kansleren eller den franske presidenten.

Frankrike fikk ikke med seg India i fordømmelsen av Russland:

bare Frankrike fordømmer «russiske styrkers ulovlige og uberettigede aggresjon mot Ukraina».

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.