NTB

EU-parlamentet tar EU-kommisjonen til retten over den omstridte beslutningen om å frigi milliarder i frosne midler til Ungarn.

I desember i fjor vedtok kommisjonen å frigi i alt 10,2 milliarder euro til Ungarn som hadde blitt frosset på grunn av korrupsjon og manglende gjennomføring av rettsreformer.

Beslutningen ble tatt like i forkant av et svært viktig EU-toppmøte der både støtte til Ukraina og ukrainsk EU-medlemskap sto på dagsordenen.

Frigivelsen har høstet mye kritikk, og mange har ment det var et forsøk på å «smøre» Ungarns statsminister Viktor Orban, som hadde markert seg som en arrig motstander av et ukrainsk EU-medlemskap.

EU-kommisjonen har stått fast på at Ungarn hadde gjennomført de reformene som kreves for å få pengene utbetalt. Men parlamentet er altså ikke overbevist og tar nå saken til EU-domstolen.

– Dette er utpressing fra Orbans side, snarere enn en korrekt vurdering av ungarske reformer, sier det tyske parlamentsmedlemmet Sergey Lagodinsky fra De Grønne i en pressemelding.

Mandag kveld stemte en nær enstemmig justiskomité i parlamentet for å ta EU-kommisjonen til retten.

Den formelle beslutningen skal tas torsdag.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.