NTB

Ungarns statsminister Viktor Orban krever at punktet om EU-medlemskap for Ukraina fjernes fra dagsordenen for neste ukes EU-toppmøte.

I et brev til EU-president Charles Michel sier han at det først trengs en «strategisk diskusjon» om Ukrainas framtid i Europa, og han advarte mot å presse fram en avgjørelse kan splitte EU.

En beslutning om utvidelse av EU og et budsjett som inkluderer 50 milliarder euro i humanitær hjelp til Ukraina, krever enstemmighet.

– Med all respekt ber jeg deg ikke be toppmøtet ta en avgjørelse om disse temaene i desember siden den åpenbare mangelen på enstemmighet uvegerlig vil ende med fiasko, skriver Orban til Michel.

Ukraina regner med pengene fra EU for at landets økonomi skal klare seg gjennom vinteren. I forrige måned anbefalte EU-kommisjonen å invitere Ukraina til samtaler om medlemskap så snart temaer som korrupsjon og rett til undervisning i minoritetsspråk er løst.

Orban mener at Ukraina er «lysår» fra å innfri betingelsene for EU-medlemskap, og mener det uansett er feil å starte forhandlinger med et land i krig.

Orban regnes for å være en av Russlands nærmeste støttespillere i Europa. Han er imot sanksjonene mot Russland og har stanset bistand til Ukraina.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.