Ungarns statsminister Viktor Orbán har liten forståelse for russerfrykten blant europeiske ledere. Ifølge ham er det «ekstremt liten» risiko for at Russland skulle finne på å erobre hele Vesten. I ungarsk radio oppfordret han til et mindre «paranoid» Europa.

– EU-valget kan avgjøre krig og fred

– Russland er klar over konsekvensene. NATOs styrke gjør det usannsynlig at Russland eller noen annen militærmakt vil angripe dem.

Orban som har sittet ved makten siden 2010, har bygget mye av sin kampanje foran neste måneds valg til Europaparlamentet, på å unngå dypere involvering i konflikten. Han mener at utfallet av valget kan bli avgjørende for krig og fred i Europa.

Vesten er aggressoren

– Russland utkjemper en vanskelig krig. Hvis de var sterk nok til effektivt å nedkjempe Ukraina på kort tid, ville de allerede ha gjort det. Det ville være irrasjonelt av Russland som ikke engang klarer å beseire Ukraina, plutselig å angripe hele den vestlige verden. Sjansene for det er forsvinnende liten.

Orban betrakter den økende omtalen av Russland som en trussel, som et forspill til et dypere vestlig engasjement i krigen i Ukraina.

Relativt varme bånd til Moskva

Forholdet mellom Budapest og Washington er blitt surere på grunn av Ungarns nøling med å ratifisere Sveriges NATO-medlemskap – og også på grunn av Orbans relativt varme bånd til Moskva tross krigen i Ukraina.

 

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.