Ungarns statsminister Viktor Orban avviser anklagene. AP Photo/Darko Vojinovic

EU-kommisjonen har anbefalt å suspendere rundt 7,5 milliarder euro, over 76,5 milliarder kroner, i finansiering til Ungarn. Det begrunnes med anklager om korrupsjon.

Ungarn har lenge vært et irritasjonsmoment for EU. I stedet for lydig å følge alle påbud og pålegg fra Brüssel, har Ungarn i en rekke saker valgt å ha sin egen, mer nasjonalt innrettede politikk.

Ikke minst har dette gjort seg gjeldende på innvandringsområdet, der Ungarn har nektet å etterkomme krav om hvor mange asylinnvandrere man skal åpne dørene for.

I EU er man også bekymret for at Ungarn ikke utvikler  sitt demokrati på en måte EU er fornøyd med, og det er fremsatt anklager om korrupsjon.

Etter hvert har toppene i Brüssel sett seg så lei av at Ungarn og statsminister Viktor Orban går i utakt med organisasjonen, at man har besluttet å innføre økonomiske straffetiltak.

NTB-AP kan nå fortelle om hvordan dette er presenteres fra EU-kommisjonen:

EU er bekymret for demokratiets forfall i landet og mulig dårlig forvaltning av EU-penger, skriver NTB-AP.

Budsjettkommissær i EU, Johannes Hahn, sa søndag i en pressemelding at han vil anbefale kommisjonen å suspendere milliardbeløpet til tross for tiltak Ungarn har foreslått for å rette opp manglene.

Hahn har gitt Ungarn frist til 19. november på å iverksette endringer. EUs 27 medlemsland må godkjenne en eventuell suspendering med et flertall på over 55 prosent for at vedtaket skal gå gjennom.

I den videre begrunnelsen tones korrupsjonsanklagene ned, og man legger vekt på det mange mener er de reelle grunnene til denne økonomiske reaklsjonen fra Brüssel:

EU-kommisjonen har i snart et tiår anklaget Ungarns statsminister Viktor Orban for å bygge ned landets demokratiske institusjoner, ta kontroll over mediene og krenke minoriteters rettigheter.

Orban, som har vært statsminister i Ungarn siden 2010, avviser alle anklager.

Les også: 

EU-parlamentet: Ungarn er ikke fullt ut et demokrati

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.