Ungarns statsminister Viktor Orban. Foto: John Thys, Pool Photo via AP, File

Ungarns statsminister Viktor Orban sier landet ikke kan støtte EUs sanksjonspakke mot russisk olje. Han mener den vil være fullstendig ødeleggende for ungarsk økonomi.

Ungarn har fått kritikk for at landet holder igjen med tanke på boikott av russisk olje. Nå forklarer landets statsminister at dette ikke skyldes mangel på vilje til å kritisere invasjonen, men at Ungarn rett og slett ikke kan klare seg uten denne oljen.

NTB forteller  at den ungarske statsministeren sier EU-kommisjonens foreløpige forslag om å boikotte russisk olje vil være så ødeleggende at det  tilsvarer en «atombombe» mot Ungarns økonomi. Dette opplyses av Reuters.

Han slår imidlertid fast at Ungarn er villig til å forhandle hvis de ser et nytt forslag som sammenfaller bedre med landets interesser.

EU foreslo onsdag den hittil hardeste sanksjonspakken mot Russland for krigen i Ukraina. Flere land som er bekymret for effektene av å boikotte russisk olje, har imidlertid stått i veien for enighet.

En håndfull østeuropeiske land er bekymret for at et slikt grep vil gi dem for lite tid til å tilpasse seg, selv om diplomatkilder har sagt at Ungarn og Slovakia vil få forlenget frist til ut 2023 til år rette seg etter sanksjonene.

Statsminister Orban sier Ungarn ville trengt minst fem år på å gjøre store investeringer i sine raffinerier og rørledninger for å kunne endre på sitt nåværende system, som i dag er om lag 65 prosent avhengig av russisk olje.

Les også: 

Orbán: – Vi er motstandere av Russland

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.