EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen tror ikke EU blir enige om en ny sanksjonspakke mot Russland på toppmøtet som arrangeres mandag og tirsdag. Ungarns statsminister Viktor Orban kaller EU-kommisjonens planer om nye sanksjoner mot import av russisk olje for ‘uansvarlige’.

EUs medlemsland er mandag og tirsdag samlet til toppmøte i Brussel. Der skal de blant annet forsøke å bli enige om en sjette sanksjonspakke mot Russland, som også omfatter et forbud mot import av russisk olje. Ungarn har så langt motsatt seg en slik oljeembargo.

– Jeg har lave forventninger til at dette vil bli løst i løpet av de neste 48 timene, men jeg er sikker på at det vil finnes en mulighet senere, sa von der Leyen da hun ankom toppmøtet mandag ettermiddag. (NTB)

– Vi har løst alle utfordringer bortsett fra ett, og det er råolje fraktet via rørledninger. Her pågår fortsatt diskusjoner, sa hun til pressen.

– Uansvarlig

Det eneste Ungarns statsminister Viktor Orban ser ut til å være enig med von der Leyen i, er at det neppe kommer noen løsning på dette toppmøtet.

– Fram til nå, i de første fem sanksjonspakkene, har man først kommet med sanksjonene, så har man tenkt på konsekvensene de vil få og hvordan løse dem. Siden det nå dreier seg om energi, må vi endre vår inngang, sier Orban på vei inn til EUs toppmøte.

Han var tydelig på at det ikke finnes noe kompromiss ennå. Orban la til at man først må finne løsninger for at Ungarn kan få garantert energisikkerheten sin.

Som han har gjort flere ganger tidligere gikk Orban til angrep på EU-kommisjonen, som han mener må stå ansvarlig for at man ikke er enige om sanksjoner mot russisk olje.  (NTB)

Orbans synspunkter ble ytterligere utdypet i europeisk presse. Britiske Evening Standard siterte ham slik:

He said there was no clear compromise and blamed the “difficult position” on the “irresponsible behaviour” of the European Commission.

Orban sa det ikke var noe klart kompromiss, noe han mente skyldtes den «uansvarlige oppførselen» til EU -kommisjonen. (Evening Standard)

– Tidligere har vi vært enige om at rådet ikke skulle foreslå noe på energiområdet som ikke medlemslandene er enige om på forhånd. Nå har vi plutselig fått inn ideen om at vi skal innføre sanksjoner på olje, sier han. (NTB)

Hungarian PM Viktor Orban issues Russian oil embargo warning as he blasts ‘irresponsible’ European Commission

Les også:

Skyver Tyskland Ungarn foran seg?

Viktor Orbán: – Vest-Europa styrer mot selvmord

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.