Ungarn vil ha en forklaring fra Sverige før landets parlament kan godkjenne svensk NATO-medlemskap. Det kommer frem etter en pressekonferanse onsdag.

Der deltok Ungarns minister Gergely Gulyás, som er ansvarlig for statsminister Orbáns kontor.

Ungarn krever unnskyldning fra Sverige på grunn av den kritikken svenske politikere har rettet mot demokratiets utvikling i Ungarn. Dette melder SVT.

I september skapte det irritasjon i Orbáns parti Fidesz da de ble kjent med en video svenske Utbildningsradion sendte i 2019, som beskrev hvordan demokratiet i Ungarn har blitt svekket under Orbáns ledelse

– Sedan dess har situationen försämrats. Vi minns alla vad som hänt med de svensk-ungerska relationerna under de senaste månaderna, sier Gulyás.

Han sier også at det langt i fra er sikkert at Ungarn vil komme Tyrkia i forkjøpet når det gjelder å godkjenne svenst NATO-medlemskap.

– Om de anser att deras åsikt är ett misstag så får det göra det tydligt. Om de anser att de hade rätt vet jag inte varför de vill vara med i en klubb med oss.

Flere ungarske opposisjonspartier ba tirsdag om at parlamentet nå skulle avtale en dato for en ny avstemning om svensk NATO-medlemskap. Men dette kravet ble avvist onsdag.

På vei inn til EU-toppmøtet i Brussel torsdag sa Sveriges statsminister Ulf Kristersson at han kommer til å ta opp saken med Ungarn,

– Jeg kommer sikkert til å snakke med Orban på møtet, sa Kristersson.

Han understreker at enhver nasjonalforsamling har rett til å ta sine egne beslutninger.

– Det er ikke noe jeg kan gjøre noe med.
Les også:

EU forsøker å presse Ungarn ned i knestående

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.